Kentsel yaşam sürecinde rekreasyonel katılım sorunları
Problems of recreational partipication in urban life
- Tez No: 165543
- Danışmanlar: PROF.DR. SUAT KARAKÜÇÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öğretim elemanları, kentleşme, rekreasyon, engeller, Academicians, urbanization, recreation, constraints
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
140 ÖZET Kentsel Yaşam Sürecinde Rekreasyonel Katılım Sorunları Bu çalışmanın amacı; kent ortamında yaşayan öğretim elemanlarının kentlileşme veya kentsel bütünleşme sürecinde boş zamanlarında ne tür rekreasyonel etkinliklere katıldıklarının ve katılım düzeylerinin belirlenmesi ile kentsel yaşamla birlikte ortaya çıktığı öngörülen bazı unsurların öğretim elemanlarının rekreasyonel etkinliklere katılım sürecindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmaya, Ankara ilinde görev yapan 157 erkek (%46.6) ve 180 kadın (%53.4) olmak üzere toplam 337 öğretim elemanı gönüllü olarak katılmıştır.“Boş Zaman Engelleri Ölçeği-28”, öğretim elemanlarının rekreasyonel aktivitelere katılımlarında engel oluşturan nedenleri içeren 28 maddeden (1) zaman, (2) tesis, (3) ulaşım, (4) arkadaş eksikliği, (5) bilgi eksikliği, (6) para (7) kentsel koşullar ve (8) sosyal çevre olmak üzere 8 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçekteki maddeler,“Hiç Etkilemez (1)”,“Etkilemez (2)”,“Kararsızım (3)”,“Etkiler (4)”ve“Çok Etkiler (5)”şeklinde 5'li Likert tipi ölçek üzerinde değerlendirilmektedir.“Boş Zaman Engelleri Ölçeği-28”nin geçerliğini test etmek amacıyla, varimax dönüştürmesine göre yapılan Temel Bileşenler (Principle Component) Faktör Analizi yapılmıştır. Aracın güvenirliğini test etmek için hesaplanan Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı 0.76 (zaman) ile 0.88 (tesis) arasındadır. Araştırmada kullanılan anketin 8 alt boyutunda öğretim elemanlarının cinsiyetlerine, medeni hallerine ve kentteki yaşama sürelerine göre farklılığı test141 etmek için yapılan t-test analizi sonuçlarına göre; cinsiyetlerine göre zaman alt boyutunda, medeni hallerine göre sosyal çevre alt boyutunda ve kentteki yaşam sürelerine göre arkadaş eksikliği alt boyutunda anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Tek Yönlü Varyans Analizi sonuçlarına göre ise, yaş, çalışma süresi, akademik unvan ve refah düzeyi değişkenlerine göre özellikle zaman, ulaşım, tesis ve para alt boyutlarında anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, kentsel yaşam içinde varolduğu kabul edilen zaman, tesis ve ulaşım faktörlerinin öğretim elemanlarının rekreasyonel etkinliklere katılımlarında engel olarak ilk 3 sırada yer aldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
142 SUMMARY Problems of Recreational Participation in Urban Life The primary purpose of the study was to determine the recreational participation preferences and participation level of academicians in urban life. As a second aim, this study examined effects of constraints as result of urbanization on recreational participation of academicians. A total of 337 academicians, 157 male (46.6%) and 180 female (53.4%) in Ankara voluntarily participated to this study.“Leisure Constraints Questionnaire-28”consisted of a list of 28 possible constraints on recreational participation and includes 8 subscales named (1) time, (2) facility, (3) accesibility, (4) lack of partners, (5) lack of knowledge, (6) financial (7) urban problems and (8) social environment. Participants were asked to rate each item on a 5-point Likert scale ranging from 1 (strongly disagree) to 5 (strongly agree). Principle Component Factor Analysis with Varimax Rotation was used for testing factor structure of the instrument. The internal consistency (Cronbach Alpha) value for 337 academicians were ranged from.76 (time) and to.88 (facility). According to the results of the independent samples t-test, there was statistical significant differences according to the gender (time sub-scale) marital status (social environment sub-scale) and time period (lack of partners sub-scale) variables. One way analysis of variance (ANOVA) results indicated that, there was a significant differences in time sub-scale, accessibility sub-scale, facility sub-scale and financial sub-scale in terms of age, working time, academic title and143 prosperity level. As a result, academicians rated“time”,“facility”and“accessibility”as the most important constraints on their recreational participation.