Türkiye etnobotanik araştırmalar veri tabanı
Turkish ethnobotanical database
- Tez No: 165582
- Danışmanlar: PROF.DR. KERİM ALPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: etnobotanik, etnobotanik yayınlar, veri tabanı, Türkiye. 57, ethnobotany, ethnobotanical publications, database, Turkey. 59
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
5. ÖZET Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etnobotanik konusuna ilgi giderek artmakta, konuyla ilgili çok sayıda kitap ve makaleler yayımlanmaktadır. Dünyanın globalleşmesine paralel olarak insanlar arası iletişimler hızla gelişmekte, günümüzde her kesimden insan elektronik ortam - kullanmayı tercih etmektedir. Dünyanın farklı bölgelerindeki bilgilere kolayca, zaman kaybetmeden ulaşmak mümkündür. Yurt içinde ve yurt dışındaki tüm etnobotanik araştırmacıların bu konudaki çalışmalara kolayca ulaşabilmesi amacı ile Türk Etnobotanik Veri Tabanı (TEBVET) hazırlanmıştır. Söz konusu veri tabanı için Maxard v2.0 (Maximilian Artificial Database System) kullanılmıştır. Oluşturulan programda bitki kayıtlan ayrı ayrı dosyalar halinde tutulmuştur. Dosya sisteminin içeriği 'bitki' (resim 1) ve 'etnobotanik çalışma özellikleri' (resim 2) ve dosya sonunda ilişkilendirilmiş konu başlıkları şeklindedir. Veritabanında yer alan bitkilere ait genel özellikler kategorize edilerek birer kod numarası (0100 1100) verilmiştir. Birbirinden bağımsız konu başlıkları haline getirilen bu kategorilerin oluşturulmasında ilgili bir kaynaktan (16) yararlanılmıştır. Seçmeli kaynakçada yer alan 658 çalışma değerlendirilerek veri tabanına 7965 veri aktarılmıştır. Bu verilerin, 974' ü kitaptan, 470'i kitaptan bir bölüm, 1965'i bağımsız makalelerden, 293 l'i bilimsel makalelerden, 28'i yayımlanmış tez/proje, 3'ü yayımlanmamış tez/proje, 1106'sı kongre bildirilerinden aktarılmıştır. Aktarılan verilerden 3310 tanesi Türkçe olup İngilizce özet, 250' i Fransızca özet içermektedir. 189 veri sadece İngilizce yayımlanmış çalışmalardan, 45 veri ise hem Türkçe hem İngilizce yayımlanan çalışmalardan aktarılmıştır. TEBVET İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Web sitesinde yayımlanması düşünülmektedir, böylece isteyen herkes bu çalışmadan yararlanabilecektir. Araştırmacılar verilere ulaşabilmek için bilimsel ad, yöresel ad, il, bölge, yazar gibi konu başlıkları, altında arama yapabileceklerdir. Bazı çalışmaların bulunduğu merkezlere ulaşılamaması, bazılarının zamanla kaybolması veya tarama esnasında gözden kaçması ve gün geçtikçe yeni çalışmaların yapılması gibi nedenlerle veri tabanına aktarılmamış bilgiler olduğundan TEBVET' in eksiksiz olduğu söylenemez.. Şüphesiz varlığından haberdar olunamayan çalışmalar da vardır. Söz konusu bu çalışmaların zamanla temini ve yeni çıkanların da eklenmesiyle 56zenginleşecek veri tabanı, Türkiye'de sürdürülen etnobotanik araştırmalara katkıda bulunabilecektir.
Özet (Çeviri)
6. SUMMARY TURKISH ETHNOBOTANICAL DATABASE There is an increasing interest towards ethnobotany in Turkey like worldwide. Many books and articles about the subject are being published. As a result of globalisation, communication among people develops rapidly and people of all socio- economical classes prefer to use electronic media. It is possible to reach information in different places of the world easily and without wasting time. In order to make it possible for all of the ethnobotany researchers throughout the world to reach the studies on this subject easily, Turkish Ethnobotany Data Base (in Turkish 'Türk Etnobotanik Veri Tabam=TEBVET) has been prepared. For the a.m. database Maxard v2.0 (Maximilian Artificial Database System) has been used. Plant records have been kept as separate files in the program generated. The content of the file is as 'plant' (figure 1) and 'ethnobotanical research properties' (figure 2) and subject titles with connections at the end of the file. General properties of the plants which exist in the database have been classified and given a code number (0100 1 100). While constituting these cathegories which have been made as subject titles independent from each other, a related reference has been used (16) 658 researches which exist in the references have been evaluated and 7965 data have been transferred to the database. 974 of these data have been transferred from books, 470 thereof from a chapter of a book, 1465 thereof from independent articles, 2931 thereof fom scientific articles, 28 thereof from published thesis/projects, 3 thereof from unpublished thesis/projects, 1106 thereof from congress papers. 3310 of the transferred data are in Turkish and contain English summary and 250 contain summary in French. 189 data have been transferred from the studies only published in English, 45 data have been transferred from the studies published in both Turkish and English. TEBVET is considered to be presented in the web site of Istanbul University Faculty of Pharmacy. In this way everybody who wishes will be able to benefit from this study. Researches will be able to search under the titles like scientific name, vernacular name, city, region, author in order to access the data. As there is more 58information which could not be transferred to the database due to the reasons such as not being able to reach some centers, some being lost by time or being overlooked while searching, it can not be claimed that TEBVET is perfect. Undoubtfully, there should be researches of which we have not been aware. The database which will be enriched by means of providing a.m. researches by time and adding the new ones will make contributions to the ethnobotanical researches being conducted in Turkey.