Türk toplumunda ovaryum kanserinde matriks metalloproteinaz-1 (MMP-1) promotör bölge polimorfizmi
Matrix metalloproteinase-1 (MMP-1) promoter region polymorphism with ovarian cancer in Turkish population
- Tez No: 165588
 - Danışmanlar: PROF.DR. MELEK ÖZTÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
 - Anahtar Kelimeler: MMP-1 promotör bölge polimorfızmi, ovaryum kanseri 45, MMP-1 promoter polymorphism, ovarian cancer 46
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 57
Özet
6. ÖZET Bu çalışmada Türk toplumunda MMP-1 promotör polimorfızmi ile ovaryum kanseri arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışma olguları, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı'na başvurup, klinik ve patolojik olarak ovaryum kanseri teşhisi konulan 42 hastadan ve yaş bakımından hasta grubuna uygunluk gösteren 43 sağlıklı bireyden alınan kan örneklerinden oluşturuldu. MMP-1 promotör polimorfızmi PZR ve RFLP teknikleri kullanılarak araştırıldı. Genotipler ovaryum kanserli grupta 2G/2G %78.6 ; 2G/G % 21.4 ; G/G % 0, kontrol grubunda ise 2G/2G %79.1 ; 2G/G % 20.9 ; G/G % 0 olarak belirlendi. Hastalar ve kontroller genotiplerine göre karşılaştırıldıklarında genotip dağılımlarının anlamlı bir fark göstermediği tespit edildi (p>0.05). Hasta ve kontrol gruplarındaki MMP-1 insersiyon/delesyon (2G/G) polimorfızmi genotipleri, Hardy-Weinberg dengesi içinde bulundu. Çalışılan hasta ve kontrol gruplarındaki 2G allel sıklığı incelendiğinde, sağlıklı bireylerde %89.5, ovaryum kanserli bireylerde %89.3 olarak bulundu. Ayrıca tümör histopatolojik tiplerinde MMP-1 promotör polimorfızmi dağılımları tespit edildi. İnvazif ve invazif olmayan grup, ayrıca ileri evre ve erken evre karşılaştırıldığında, MMP-1 polimorfızmi genotipleri açısından aralarında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Bulgular Türk toplumunda MMP-1 promotör polimorfızmi ile ovaryum kanseri gelişimi ve yayılımı arasında herhangi bir ilişki olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Matrix Metalloproteinase-1 (MMP-1) Promoter Region Polymorphism With Ovarian Cancer In Turkish Population. In this study, the aim was to determine if there is an association between matrix metalloproteinase-1 (MMP-1) gene promoter polymorphism and ovarian cancer in Turkish population. The blood samples were collected from 42 cases of ovarian cancer and from 43 aged matched control subject. Patients are clinically diagnosed by Department of Gynecology-Oncology Cerrahpaşa Faculty of Medicine, University of Istanbul. PCR and PvFLP tecniques were used to determine insertion-deletion (2G/1G) polymorphism in MMP-1 promoter. Genotype frequencies were 2G/2G %78.6 ; 2G/G % 21.4 ; G/G % 0 in the patients and 2G/2G %79.1 ; 2G/G % 20.9 ; G/G % 0 in the healthy controls. The genotypes did not differ between cases and controls (p>0.05). The distribution of genotypes was in Hardy- Weinberg equilibrium. Allele frequencies were %89.5 in controls and %89.3 in cases for 2G allel. There was no relationship between MMP-1 genotype and tumor behavior (invasive-borderline) or tumor stage (early-advance). The results show that there was no relationship between MMP-1 promoter polymorphism and ovarian cancer in Turkish population.