Yoğun kar ürünü transfüzyonu yapılan hastalarda ve sağlıklı kişilerde hepatit G virüs (HGV) seroprevalansının araştırılması
  1. Tez No: 165619
  2. Yazar: MAHMUT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİ TOKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit G Virüsü, transfuzyon, Hepatitis G virus, transfusion
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET Duyarlı ve özgül immünolojik ve nükleik asit testlerinin bulunmasına karşın akut posttransrüzyon ve toplum kaynaklı hepatitlerin % 10-20' sinin etyolojisi halen bilinmemektedir. Hepatit G virüsü (HGV) nedeni bilinmeyen hepatitlerin etyolojisinde rol aldığı düşünülen ajanlardan biridir. Bununla beraber hepatit yapıp yapmadığı tartışmalıdır. HGV'ünün kan donörleri ve normal popülasyonu içeren çalışmalardaki prevalansı, hepatit C virüsündan (HCV) yüksek bulunmuştur. Risk gruplarının büyük bölümünü oluşturan transfözyon yapılan hastalar, intravenöz ilaç bağımlıları ve hemodializ hastalan gibi parenteral bulaş yoluna açık kişilerde yaygın olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda; HGV prevalansı, tedavileri sırasında yoğun kan ve kan ürünü transfüzyonuna maruz kalan 41'i pediatrik yaş grubu, 17'si erişkin hemodiyaliz hastası toplam 58 kişide ELISA yöntemi ile anti-HGV bakılarak araştırıldı. Kontrol grubu hiç transfuzyon almayan, 48'i erişkin kan vericisi ve 40'ı sağlıklı çocuktan oluşan toplam 88 kişiden oluşturuldu. Aynı zamanda, anti-HCV pozitifliği bulunan kişilerde HGV birlikteliği de araştırıldı. Çalışma grubunda anti-HGV pozitifliği bulunmazken, kontrol grubunda 3 olguda (%3.4) pozitiflik tespit edildi. Anti-HGV pozitifliği, iki grup arasında istatistiksel yönden fark oluşturmadı. Kontrol grubundaki pozitiflik oranı literatürle uyumlu bulundu. HCV ile HGV birlikteliği literatürde sıkça belirtilmesine rağmen, çalışmamız sonunda böyle bir ilişki saptanmadı. Sonuç olarak bu durum; transfuzyon öncesi HBV ve HCV için yapılan serolojik tarama testlerinin güvenilirliğinin yüksek olması durumunda HGV bulaşının da engellenebileceğini düşündürmekle birlikte, kontrol grubunda %3.4 olarak bulduğumuz anti-HGV pozitifliği başka bulaş yollarının mevcut olabileceğini akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Despite of sensitive and specific immunologic and nucleic acid tests, etiology of posttransfusion and %10-20 of community based hepatitis are not known. It is supposed that Hepatitis G virus (HGV) is the cause of the hepatitis which causes are unknown. Nevertheless it is controversial that HGV is a reason of hepatitis or not. Ther prevalance of HGV is found higher than HCV in blood donors and normal population. In the risk groups, hemodialysis patients, intravenous drug addicts and the patients who take blood transfusion, the HGV is found frequently. In our trial the HGV prevalance was studied in 41 pediatric patients, who become blood and blood product transfusion during their treatment, and in 17 adult hemodialysis patients, with ELISA. In the control group were 88 persons, 48 of them were adult blood donor and 40 persons were healthy children. At the same time HGV was investigated in the persons who were HCV positive. The anti-HGV antibody was not found in the study group whereare in the control group 3 person (%3.4) had anti- HGV antibody. But this result was not stastically significant. The positiveness rate in the control group was concordant with the literature. In the literature the HCV and HGV togetherness is mentioned frequent, where as in our study we didn't found such a result. As a result; if the serological test for HBV and HCV are reliable it can be thought the persons can be protected from HGV infections. But the %3.4 anti-HGV pozitiveness in the control group leads us to think others mode of transmission of HGV infections.