Serum prolidaz aktivitesinin travay esnasında gösterdiği değişikliklerin erken doğum eyleminin bir biyokimyasal belirteci olup olmayacağının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 165626
  2. Yazar: CEVDET ÖKSÜZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN KAFALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Prolidaz, erken doğum eylemi, normal doğum, servikal açıklık, alkalen fosfataz. rx
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Erken doğumlar bütün doğumların % 7-11' lik bölümünü oluşturur ve neonatal morbidite ve mortalitenin temel nedenidir. Erken doğum eylemini önlemede başarıyı etkileyen temel faktör doğum eylemin erken tanışıdır. Bu nedenle erken tanıyı amaçlayan çalışmalara yönelik ilgi günden güne artmaktadır.Serviks bol miktarda kollajen içermektedir. Prolidaz, kollajen turnoverinde rol alan bir enzimdir. Bu nedenle doğum eyleminde servikal dilatasyon ve efasman esnasında prolidaz enzim aktivitesinde değişiklik olması muhtemeldir. Buna dayanarak çalışmamızda anne serum prolidaz enzim aktivitesinin travay esnasında gösterdiği değişikliklerin erken doğum eyleminin bir biyokimyasal belirteci olarak kullanılabilir olup olmadığım ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışmaya; miad gebelik tanısı almış 53 hasta dahil edildi. Hastaların 11 tanesi doğum eylemi ilerlemiş, 8 hastada ise ilerlemeyen travay ve fetal distres tamları ile sezaryene alındığı için çalışmadan çıkarıldı. Bu miad gebelerin doğum ağrıları olmadan kan serum örnekleri (örnek 1) biyokimya tüplerine alındı. Daha sonra kliniğe doğum ağrıları şikayeti ile başvuran aynı gebelerin servikal açıklık gözönüne alınarak 0-2 cm (örnek 2), 2-4 cm (örnek 3), 4-6 cm (örnek 4) ve 6 cm üzerinde (örnek 5) olduğu anlarda tekrar kan örnekleri alındı. Serum örneklerinden prolidaz enzimi, alkalen fosfataz (ALP), laktat dehidrogenaz (LDH), kreatin kinaz (CK), kalsiyum (Ca) ve fosfor (PHO4) düzeyleri çalışıldı. Sonuç olarak Prolidaz değerlerinin tüm ölçüm zamanlarında istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdiği gözlendi (p0.05). Kreatin kinaz değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulundu. (p>0.05). Kalsiyum değerlerinin 1. ölçüm zamanı ile karşılaştırıldığında 3. ve 5. ölçüm zamanlarında istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı bulundu (p0.05). Bu çalışma ile servikal açıklık ile serum prolidaz seviyesi arasındaki korelasyon ortaya konmuştur. Böyle bir korelasyonun erken doğum teşhis ve takibinde kullanılabileceği muhtemel gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Premature birth constitutes approximately 7-11 % of all deliveries and complications of prematurity accounts the majority of perinatal mortality and morbidity in non-anomalous infants. It seems that major factor that effect the successful management of preterm birth largely depends on the early diagnosis of preterm labor. So, recently many studies related with prediction of preterm labor have been carried out. It is well known that cervix is mainly composed of collagen which is breakdown during process of effacement and dilatation, and prolidase has taken the role during these processes. In the light of these facts, we aimed to investigate the changes of serum prolidase activity through the spontaneous labor and whether it can be used for prediction of preterm labor or not. The study was carried out with 51 term singleton pregnant women at Harran University, Faculty of Medicine. 19 women were excluded from the study, because 11 of them were admitted to the hospital very late when their cervical dilatation had reached 3-4 cm already and 8 of them underwent cesarean section with the diagnosis of fetal distress. After taking history and physical examination blood sampling (sample 1) was taken for basal serum prolidase activity and patients were told to admit to the hospital when their labor pain or contractions begin. During the labor blood sampling were repeated four times at dilatation of 0-2 cm (sample 2), 2- 4 cm (sample 3), 4-6 cm (sample 4) and >6 cm (sample 5) for serum prolidase activity, alkaline phosphatase (ALP), lactate dehydrogenase (LDH), creatin kinase (CK), calcium (Ca) and phosphor (PHO4 ). Serum prolidase activity has been found increasing linearly during labor. The sampling 1 ALP value; compared with sampling 4 and 5 values, additionally, with sampling 3 and 5 values the increase was statically significant (jx 0.05). Although LDH has showed slight increase during labor, it was not statistically significant (p>0.05). In a similar manner CK showed slight increase which was not statistically significant. Serum PHO4 value showed slight decrease which was not statistically significant (p>0.05).