Profesyonel futbolcularda yüklemeli antrenman programı öncesi ve sonrası kardiyovasküler test sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the cardiovaskular test results before and after charged practise program in professional football players
  1. Tez No: 165634
  2. Yazar: MEHMET ERDEM YÖRÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA SAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Laktat Eşik, Egzersiz Testi, Yüklemeli Antrenman u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yörükoğlu M.E. Profesyonel futbolcularda yüklemdi antrenman programı öncesi ve sonrası kardiyovasküler egzersiz test sonuçlarının karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005 Bu çalışmanın amacı profesyonel futbolcularda yüklemeli antrenman programı öncesi ve sonrasında uygulanan kardiyovasküler egzersiz testlerinin karşılaştınlmasıdır. Çalışmaya Türkiye 1. futbol liginde profesyonel olarak futbol oynayan yaş ortalaması 25.45±3.44 (yıl), vücut ağırlığı ortalaması 74.35 + 6.94 (kg), boy ortalaması 179.8+ 5.68 (cm), futbol oynama süreleri 13.5±4.13 (yıl), profesyonel olarak futbol oynama süreleri de 7±3.6 (yıl) olan 20 futbolcu katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin farklı laktat düzeylerindeki kalp atım hızı ve koşu hızlarını belirlemek amacıyla koşu bandı testi uygulanmıştır.Koşu bandı testi egzersiz şiddeti 10 km/saat hızla başlamıştır, daha sonra 12 km/saat koşu hızı ile teste devam edilmiş ve her 3 dakikada bir 1 km/s koşu hızı artırılarak test denek yoruluncaya kadar devam ettirilmiştir. 3 dakikalık koşu sonrası 30 saniyelik istirahat protokolü uygulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin vücut yağ oranlan ölçülmüştür. Vücut yağ oranlan Skinfold yöntemi ve vücut kompozisyon analizörü (Tanita BF 350 USA) ile belirlenmiştir. Koşu bandı testi sonunda, 2 mmol/L kan laktat düzeyindeki kalp atım hızı ve koşu hızı değerlerinde anlamlı bir artış meydana gelmiştir (p0.05). Skinfold kullanılarak yapılan vücut yağ oram ölçümünde anlamlı bir azalma meydana gelirken (p0.05). Yüklemeli antrenman dönemi boyunca yapılan antrenman programı ile laktat eşiği yükselmiş ve vücut yağ oram azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yörükoğlu M.E., Comparison of the cardiovaskular test results before and after charged practise program in professinal football players, Hacettepe University Health Science Institute, Master Thesis in Cardiopulmonary Rehabilitation, Ankara, 2005. The purpose of this study is to compare the cardiovascular test results before and after charged practise program in professional football players. Twenty football players who play professionally in Turkish 1. Football League, with the age average 25.45±3.44 (years), body weight average 74.35± 6.94 (kg), average tallness 179.8± 5.68 (cm), football playing duration 13.5± 4.13 (years), professional football playing duration 7±3.6 (years) were involved in the study. With the scope of determining different lactate levels, heart beating speed and running speed a running band test was implemented. The exercise level of running band was commenced with 1 0 km/hour; then the test was continued to be executed with 12 km/hour and the test was continued and acceleration of 1 km/hour per each 3 minutes until the player was tired. After 3 minutes run a rest time of 30 seconds was applied. The body fat rates of the individuals involved in the study have been measured. Body fat rates were determined by using Skinfold method and body composition analyzer (Tanita BF 350 USA). At the end of running band test a notable increase has been observed in heart beat speed and running speed in 2 mmol/L blood lactate level (p0.05). While a notable decrease was observed in the body fat rate measurements done by using Skinfold, it was not the same for the measurement of body fat rate and weight measurements done by using body composition analyzer. (p>0.05). With the practise done during the charged practice period lactate threshold was increased and body fat rate was decreased. Keys Words: Football, Lactat Threshold, Exercise test, Practise Program m