Karbon tetraklorür (CCL4) ile oluşturulmuş karaciğer hasarında değişik dozlardaki nikotinamidin protektif etkisinin ışık ve elektron mikroskobik olarak incelenmesi
The analysis of the protective effects of nikotinamid's different doseses on the liver damage induced carbon tetrachloride (CCL4) by light and electron microscopicilly
- Tez No: 165668
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN OKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: karaciğer hasarı, CCU, nikotinamid. 62, liver damage, CCI4, nicotinamide. 64
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
6.0ZET Serbest radikaller dış orbitallerinde tek sayıda paylaşılmamış elektron bulunduran, elektrik yüklü veya yüksüz olabilen atom veya moleküllerdir. Stabil değildirler ve yanlanma ömürlerinin kısa olmasına karşın çok reaktiftirler. Yapılarındaki dengesizlik nedeniyle çok aktif olduklarından tüm hücre bileşenleriyle kolayca etkileşirler. Eksojen yollarla vücuda alman toksik maddelerin organizmada metabolize edilememesi sonucu hücrelerde açığa çıkan serbest radikaller karaciğer hasarına sebep olurlar. Karbon tetraklorür (CC14) yada diğer halojenli hidrokarbonlardan köken alan bu radikal metabolitlerin bazıları karaciğer üzerinde etkin bir rol oynar. Serbest radikallerin vücutta oluşturdukları hasarın en aza indirilmesinde antioksidanlarm büyük rolü olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada; kronik CCU uygulaması ile oluşturulan karaciğer hasarında, antioksidan bir madde olan nikotinamidin, ne ölçüde koruma sağlayabileceği, ışık ve elektron mikroskobik olarak incelendi. Kontrol grubu sıçanlarına ait preparatlarda, normal karaciğer yapısının korunduğu gözlemlendi. Sadece CCI4 verilen grupta ise yaygm bir karaciğer hasarı hem ışık hem de elektronmikroskobik olarak incelendi. Karaciğer parenkimal yapısmda düzensizlik ve yoğun nekrotik hücreler gözlemlendi. Klasik lobuluslar etrafında, santral ven ve periportal alanlardaki bağ dokusunda artış görüldü. Nikotinamidin, CCI4 ile birlikte uygulandığı gruplarda ise parenkimal yapının önemli derecede korunduğunu gözlemlendi. Biyokimyasal parametrelerimiz de morfolojik gözlemlerimizi doğrular nitelikteydi. Nikotinamidin değişen dozlarının ise gruplar arasında anlamlı farklılıklar göstermediği görüldü. Sonuç olarak serbest radikaller ile oluşan karaciğer hasarlarının ve hepatik fibrozisin antioksidan tedavilerle önlenebileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
7.INGILIZCE ÖZET The Analysis of The Protective Effects of Nikotinamid's Different Doseses on The Liver Damage induced Carbon Tetrachloride (CCI4) by Light and Electron Microscopicilly Free radicals are the molecules or atoms that possess an odd and single number of electrons on the outer orbit. These molecules are not stable and they are highly reactive despite their short life time. Because of the imbalance of their structures, they are very active and for this reason, they can interact with all of the cell component easily. Since several toxins enter the organism exogenously can not be metabolised, free radicals occur thus causing liver damage. Some of these radical metabolites that originated from carbon tetrachloride (CCI4) or the others hallogenated hydrocarbons, act effectively on the liver. It is known that reducing the harmful effects of free radicals on the body, antioxidants play an important role. In this study, we investigated the protective effects of the nicotinamide, an antioxidant substance, on the chronic liver damage with inducing CCI4 administration by using light and electron microscopy. It has been observed that protecting the normal liver structure on preparations which belongs to control group consisting of rats. Using both light and electron microscopicilly on the group which administered CCI4 only, a common liver damage has been investigated. Disorders on the liver paranchimal structures and lots of necrotic cells have been observed. An increasing amount of connecting tissue on periportal spaces, central vein and periphery of the classical liver lobules have been seen. It has been observed that an important protection on the normal parenchimal structure which groups administered nicotinamide with CCI4. Biochemical parameters also confirmed that our morphologic observations were accurate. Using different doses of nicotinamide among groups, a significant difference has not been seen. 63As a result, We think that supplying liver damage which was made by free radicals can be prevented by the antioxidant therapy.