Freeze dry ve solventlerde dehidratasyon işlemlerinin kemiğin biyomekanik özelliklerine etkileri
The effects of freeze-drying and solvent dehydration on the biomechanical properties of bone
  1. Tez No: 165677
  2. Yazar: YUSUF EMES
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERHAT YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kemik greftleh, mekanik dayanım, solventlerle dehidratasyon, dondurup kurutma, bone grafts, mechanical strength, solvent dehydration, freeze- drying
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
66 ÖZET: Oral ve maksillofasiyal cerrahide, oluşmuş olan kemik defektlerinin rekonstrüksiyonu amacıyla günümüzde greft materyalleri sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bu amaçla kullanılan materyallerden biri de allojenik greftlerdir. Otojen greftlemenin çeşitli nedenlerle mümkün olmadığı durumlarda, allogreftler kullanılabilmektedir. Allograft olarak kullanılacak olan kemiğin raf ömrünü uzatabilmek için çeşitli preservasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bu prezervasyon yöntemleri kemiğin mekanik dayanımını etkileyebilmektedir. Bu çalışmamızda iki farklı prezervasyon yöntemi olan dondurup kurutma ve solventlerle dehidratasyon içlemlerinin, kemiğin mekanik özelliklerine ve mekanik dayanımla yakından ilgili olan mineral içeriğine etkilerini incelemeyi amaçladık. Bu amaçla sığır humerus kemiklerinden hazırladığımız dikdörtgen kesitli kemik bloklarını üç gruba ayırdık, ilk grup dondurup kurutma işlemine tabi tutuldu, ikinci grup, solventlerle dehidrate edildi. Üçüncü grup ta kontrol grubu olarak herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Tüm örnekler üç nokta eğme testine tabi tutuldu. Ayrıca her örnekten bir parça alınarak, örneklerin kalsiyum ve magnezyum içerikleri ölçüldü. Sonuç olarak, kontrol grubunun mekanik dayanımının en yüksek olduğu saptandı. En düşük mekanik dayanımın ise solventlerle dehidrate edilen grupta olduğu gözlemlendi. Kalsiyum oranlarında ise sadece kontrol grubu ile solventlerle dehidrate grup arasında anlamlı fark bulundu. Magnezyum içeriği açısından ise gruplar arasında fark bulunmadığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY: THE EFFECTS OF FREEZE- DRYING AND SOLVENT DEHYDRATION ON THE BIOMECHANICAL PROPERTIES OF BONE Graft materials are being widely used for the reconstruction of the large bone defects in the oral and maxillofacial region. Allogenic bone grafts is used often for this purpose. Allografts are used where autografting is not possible. To increase the shelf life of allografts, different preservation methods are used. However it is known that these methods can alter the mechanical properties of the graft material. In this study, the effects of two different preservation methods, freeze drying and solvent dehydration on the mechanical properties of bone are investigated. Mineral contents of the grafts was also a subject of research because bone mechanical properties have a strong relationship with mineral composition. Bone samples taken from bovine humeri were divided into three groups. Samples in the first group were freeze dried, samples in the second group were dehydrated by solvents and samples in the third group were used as controls. All of the samples were subjected to three point bending test an were analyzed for their calcium and magnesium contents. Control group was found to have the greatest strength, followed by freeze dried group. When the groups were investigated for their calcium content, only the difference between the control and solvent dehydrated groups was statistically significant.68 The differences between all the groups for magnesium were statistically insignificant.