Sentetik östrojen ve fitoöstrojenlerin dişi ratlarda genital organlar üzerine etkisi
The effects of synthetic estrogens and phytoestrogens on the genital organs of the female rats
  1. Tez No: 165686
  2. Yazar: EMRAH YATKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUZAN DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Trifolium pratense, fitoöstrojen, uterus, ovaryum, rat. 68, Tri folium pratense, phytoestrogens, uterus, ovarium, rat. 70
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
7. ÖZET Bu çalışmada yemle birlikte verdiğimiz östrojen ve fitoöstrojenlerin dişi ratlarda genital sistem üzerinde etkilerini araştırdık. Fitoöstrojen olarak Trifolium pratense bitkisi, östrojen olarak ise 17(3-östradiol kullandık. Çalışmamızda kullandığımız bitkinin içeriğinde bulunan östrojenik isoflavonların miktarının % 0,609 olduğu belirlendi. Biri kontrol olmak üzere üç deney grubu oluşturuldu. Kontrol grubu standart rat yemiyle beslendi. Fitoöstrojen grubu, % 7.5 oranında bitki, östrojen grubu ise 0,5 mg/kg dozunda 17B-östradiol katılan standart rat yemiyle beslendi. Her üç gruptaki dişi ratlar gebelik ve laktasyon süresince ait oldukları gruptaki yemle beslendi. Bu ratlardan doğan yavruların bir kısmı vücut ağırlıkları belirlendikten sonra 21. günde sakrifiye edildi. Geri kalanları ait oldukları grubun yemiyle 80. güne kadar beslendi ve vücut ağırlıkları belirlenerek sakrifiye edildi. Bu hayvanlardan alınan ovaryum ve uterus tartılarak ağırlıkları kaydedildi Organlardan alınan örnekler Bouin solüsyonunda tespit edildi. Rutin histolojik işlemlerden sonra hazırlanan parafın bloklardan 5 u,m kalınlığında kesitler alındı. Bu kesitler HE ve Crosmann'ın üçlü boyaması ile boyandı. Bu kesitlerde uterus lumen epitel uzunlukları, endometriyum ve miyometriyum alanları ve bunların hacim oranları her üç grupta belirlendi. İmmunohistokimyasal olarak ERa reseptör işaretlemesi yapıldı. Uterus ağırlığı/ vücut ağırlığı ve ovaryum ağırlığı/ vücut ağırlığı oranı deney gruplarında kontrole göre artış gösterdi. 80 günlük ratlarda vücut ağırlığında deney gruplarında kontrole göre düşük olduğu belirlendi. Uterus ağırlığının gruplar arasındaki farkı önem göstermedi. 21 günlük ratlarda uterus bez sayısında ve lumen epiteli yüksekliğinde bir artış belirlendi. Uterustaki ERa boyanma yoğunluğunda 21 günlük gruplar arasında bir önem belirlenmedi. Sonuçlarımız, gebelik ve laktasyon döneminde verilen T. pratense ve östradiol'ün genital organlar üzerinde östrojenin etkilerine benzer biyolojik etkiler oluşturduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
8, SUMMARY Thc Effects of Synthetic Estrogens and Phytoestrogens on thc Genital Organs of the Female Kats This study was dcsigned to invcstigatc the effects of dietary estrogcns and phytocstrogens on the genital systera of rats. T.pralense was used as thc phytoestrogen soıırce, vvlüle l?p-estradiol as cstrogen. Bslrogenic isoflavonoid content of T.pratense, used in our study, vvas dctcrmiııcd to be 0.609 %. The animals werc dividcd into 3 groups: ıwo experimental and öne control. Tlıe controi groııp was givcıı standard rat dıct. The phyLoestrogen group was fed oıı standard rat diet, containîng 7.5% of 'i'.pratense and the estrogen group received standard rai diet, supplemented vvith 17p~estradiol at a dosc of 0.5 rrıg/kg. The females in each group vvere also fcd on the same diet, indieated for the group tlıcy bcloııged to. during pregnaney and lactation. Some of the offspring of these femalcs wcre sacrificed on dav 21. aftcr the body weighls were reeorded and necropsy vvas perforaıcd, The renıainmg antnıals reeeived the same diet and vvere sacrificed on dav 80, The ovaries and uterî of thc animals were weigbed and tissııe sampies vvere takeıı for histological evaluation aod immü.nohistüehemistry. Specimens vvere tlxed in Bouin solution, routinciy proeessed and ernbedded in paraffin wax. 5 |,ı.m-thick seetions were taken from each block and stained vvilh botlı H&E and Crosmann's Triple Stain. Luminal epithelıaj lengths and the ratios of cndometrial and myomctrial arca and volume ol' the u teri were assessed in individual group, Immutıohîstoehemicaily thc seetions vvere labelled for ERu reeeptor. The ratios of ııterus vveight to body vveîghl, and ovary vveight to body vveight in the ex.perimental groups vvere shovvn to increase vvhen compared vvifh the Control. Uterine vveights were of no slalistically signifıcanec bctween the groups. The number of glands and the heights of the luminal epithelia in the uteri we,re shovvn to inerease in 21~day-o!d raîs. Statistıcally there vvas no signitıcant change 69in immunostaining intensity among the animals of 2 1 days within each group for ERa. In conclusion, the results revealed estrogen-like biological effects of T.pratense and estradiol, given during pregnancy and lactation, on the genital organs of rats.