Ortodontik tedavi başarısının PAR indeksi ve sefalometrik analiz ile değerlendirilmesi
Evaluation of orthodontic treatment success by PAR index (Peer Assessment Rating) and cephalometric analysis
- Tez No: 165775
- Danışmanlar: PROF.DR. ELİF ERBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tedavi Başarısı, PAR İndeksi, Sefalometrik Analiz 119, Treatment Succes, PAR Index, Cephalometric Analysis 121
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
7. ÖZET Bu araştırma, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde tedavi edilen 600 olgudan ortodontik tedavi başında ve sonunda alman toplam 1200 ortodontik model ile sefalometrik profil radyografisine dayanmaktadır. Çalışmanın amacı; ortodontik tedavi ile meydana gelen değişikliklerin; tedavi başındaki yaş, cinsiyet, tedavi süresin, tedavinin uygulandığı dönem, ön-arka ve dik yöndeki anomali, ark boyu sapma miktarı, tedavi amacı ile diş çekimi yapılıp yapılmadığı ve tedavi sırasında kullanılan mekanikler açısından değerlendirilmesidir. Tedavi başarısını belirlemek için PAR indeksi ve sefalometrik analiz kullanılmış olup sefalometrik profil radyografileri üzerinde 9 açısal, 6 milimetrik parametre ölçülmüştür. İstatistiksel değerlendirmede, grup içi karşılaştırmalar paired t test (eşlendirilmiş t testi) ile gruplar arası karşılaştırmalar ise Mann Whitney U testi ile yapılmıştır. Bu çalışma ile elde edilen önemli sonuçlar şunlardır; o PAR indeksi ile yapılan inceleme sonucunda; araştırma kapsamında yer alan 600 olguda tedaviye bağlı olarak % 82,8 oranında iyileşme meydana geldiği belirlenmiş olup, İ.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında gerçekleştirilen ortodontik tedavilerin başarı düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır, o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre; tedavi başındaki yaşlan (8-11) yıl olan olgularda iskeletsel olarak daha fazla değişiklik meydana gelmesine karşın, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; tedavi başındaki yaşlan (12-15) yıl olan olgularda, tedavi başındaki yaşlan (8-11) yıl olan olgulara göre daha fazla iyileşme meydana gelmiştir, o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre; erkek olgularda kız olgulara göre iskeletsel olarak daha fazla değişiklik meydana gelmesine karşın, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; kız ve erkek olguların iyileşme oranlan arasında fark bulunmamıştır, o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre; tedavi süreleri 2 yıl ve daha az olan olgular ile 2 yıldan çok olan olgular arasındaki en belirgin 117farklılık üst kesici dişlerin eksen eğimlerinde meydana gelen değişiklikler için söz konusu olup, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; tedavi süreleri 2 yıldan çok olan olgularda, tedavi süreleri 2 yıl ve daha az olan olgulara göre daha fazla iyileşme meydana gelmiştir. o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre; (1993-2002) döneminde tedavi edilen olgularda, alt kesici dişlerin eksen eğimleri önemli derece artmış olmasına karşın, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; (1993-2002) döneminde tedavi edilen olgularda, (1983-1992) döneminde tedavi edilen olgulara göre daha fazla iyileşme meydana gelmiştir. o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre; Angle sınıflamasına dayanarak oluşturulan her bir grupta ön-arka yöndeki anomalinin düzelmesini sağlayan iskeletsel ve dişsel değişiklikler meydana gelmiş olmasına karşın, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; Angle III.sınıf olgularda, Angle I.sınıf, Il.sınıf ve Angle ü.sınıf 1. bölüm olgulara göre daha fazla iyileşme meydana gelmiştir. o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre; dişsel olarak dik yönde normal, açık, derin kapanış gösteren olgularda anomalinin düzelmesini sağlayan iskeletsel ve dişsel değişiklikler meydana gelmiş olmasına karşın, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; normal kapanış gösteren olgularda derin kapanış gösteren olgulara göre daha fazla iyileşme meydana gelmiştir. o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre; üst ve alt diş dizilerindeki ark boyu sapma miktarlarına dayanarak oluşturulan gruplar arasındaki en belirgin farklılık kesici dişlerin eksen eğimlerinde meydana gelen değişiklikler için söz konusu olup, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; ark boyu sapma miktarının 7 milimetreden az ve çok olduğu grupların iyileşme oranlan arasında fark bulunmamıştır. o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre, ortodontik tedavi amacıyla sürekli diş çekimi yapılmayan ve yapılan olgular arasındaki en belirgin farklılık kesici dişlerin eksen eğimlerinde meydana gelen değişiklikler için söz konusu olup, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; 118çekimsiz ve çekimli olarak tedavi edilen olguların iyileşme oranlan arasında fark bulunmamıştır. o Sefalometrik analiz sonuçlarına göre, Straight Wire tekniği ile tedavi edilen olgularda, alt kesici dişlerin eksen eğimleri önemli derece artmış olmasına karşın, PAR indeksi ile yapılan incelemeye göre; Straight Wire tekniği ile tedavi edilen olgularda, Edgewise tekniği ile tedavi edilen olgulara göre daha fazla iyileşme meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY EVALUATION OF ORTHODONTIC TREATMENT SUCCESS BY PAR INDEX (Peer Assessment Rating) AND CEPHALOMETRIC ANALYSIS The material of this investigation consists total of, before and after treatment orthodontic models and cephalometric analysis of 600 cases that had treated at Faculty of Dentistry,. Department of Orthodontics, Univercity of Istanbul. The aim of this study is to assess the orthodontic treatment outcomes according to; age band at the start, sex, length of the treatment time, treatment period, sagitall and verticall relationship of occlusion, arch length discrepancy, whether extraction has done for treatment and appliance type. Orthodontic treatment outcomes were assessed by PAR index and cephalometric analysis on cephalometric radiographs 9 angular and 6 milimetric parametres were measured. For the assessment of statistical analysis, in the comparisons of the same groups, paired t test was used and the comparisons of between groups Mann Whitney U test was used. The important results are summerized as:. According to the PAR index, the improvement (the mean percentage PAR reduction) of the total of the 600 cases is %82,8, which shows that high standarts of orthodontic treatment is proposed in University of Istanbul, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics.. According to the cephalometric analysis, more changes in skeletal parameters are achieved in cases with (8-11) years of age at the beginning of the treatment, than the other groups. But according to the PAR index (12-15) years of age group displayed greater improvement than the (8-11) years of age group.. According to the cephalometric analysis, more changes in skeletal parameters are achieved in boys than girls, but according to the PAR index there is no difference in the improvement of the groups.. According to the cephalometric analysis in the cases of which the length of the treatment times are 2 years or shorter, protrusion of upper incisors is achieved. But according to the PAR index more improvement is achieved in the cases of which the length of the treatment times are longer than 2 years. 120. According to the cephalometric analysis, in the cases that were treated in the period of (1993-2002) years, protrusion of the lower incisors is achieved. But according to the PAR index greater improvement is achieved in the cases that were treated in the period of (1993-2002) group than in period of (1983-1992) group.. According to the cephalometric analysis of the groups which were divided according to the Angle classification, changes in skeletal and dental parameters were achieved to improve the the sagitally malocclusion. But according to the PAR index Angle Class III group displayed greater improvement than Angle Class I, Angle Class II and Angle Class II division 1 groups.. According-to the cephalometric analysis, the groups which were divided according to dentally vertical pattern, changes in skeletal and dental parameters were achieved to improve the vertical malocclusion. But according to the PAR index cases with normal overbite displayed greater improvement than the cases with deepbite.. According to the cephalometric analysis of the groups which were divided according to upper and lower arch length disperancy, notrworthy changes are achieved in the incisor angulations. But according to the PAR index there is no difference in the improvements between the groups. -. According to the cephalometric analysis, between the cases treated with and without extraction, the most important changes are achieved in the incisors angulation. But according to the PAR index there is no difference in the improvements between the groups.. According to the cephalometric analysis between the cases treated with straight wire technique, notrworthy lower incisor protrusion is achieved. But according to the PAR index cases treated with straight wire technique displayed greater improvement than the cases treated with edgewise technique.