Türk toplumunda diyabezite prevalansı (Türkiye diyabezite taraması)
Prevalence of diabesity in a Turkish population
  1. Tez No: 165787
  2. Yazar: VOLKAN DEMİRHAN YUMUK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSREV HATEMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Beden kitle indeksi, obezite, toplu olma, bozulmuş açlık glukozu, yaş, cinsiyet. 11, Body mass index, obesity, overweight, impaired fasting glucose, gender, age. 12
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 15
Özet
Özet Tip 2 diabetes mellitus ve obezite bugün dünyamızın en önemli sağlık sorununu oluşturan birbiriyle yakından ilişkili iki epidemidir. Türkiye Diyabezite Taraması'nın amacı ülkede diyabezite sıklığını belirleyerek obezite ve tip 2 diyabetin önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini göstermek ve beden kitle indeksi ile glikoz entoleransı arasındaki ilişkiyi vurgulamaktır. Güneydoğu Anadolu illerinden Gaziantep şehir merkezinde yapılan bu taramada yirmi yaşın üstünde gebe olmayan erişkinler çalışmaya alınmıştır. Topluma dayalı kesitsel bir çalışma olup rastgele örnekleme yapılmamıştır. Kriterlere uyan ardışık 484 kişide (263 kadın, 221 erkek, ortalama yaş 45.5±13.3 yıl) ağırlık, boy ve açlık kan glukozu ölçümü gerçekleştirilmiştir. Düzeltilmemiş bozulmuş açlık glukozu prevalansı %18.8 (kadında %20.5, erkekte %16.7), diyabet prevalansı %18.8 (kadında %17.9, erkekte %19.9) olarak bulunmuştur. Yaşa göre düzeltildiğinde her iki cinsiyet grubunda BKİ diyabetle anlamlı pozitif korelasyon göstermiştir (p=0.007). Diyabetli kadınların %38'i ve diyabetli erkeklerin %20.5'İ obez olarak bulunmuştur. Taranan grupta diyabezite prevalansı %16.5 (kadında %15.9 ve erkekte %18.8) olarak belirlenmiştir. Grubun obezite prevalansı %32.6 (kadında %43, erkekte %21.7), toplu olma sıklığı ise %37.9 (kadında %34.6, erkekte %41.3) bulunmuştur. Gaziantep şehir merkezinde yaklaşık beş erişkinden birinin diyabezitesi olduğu gösterilmiştir. Bu durumun neden olduğu metabolik ve kardiyovasküler risk faktörlerini gidermek için sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını yöre insanına kazandırmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Summary Two closely linked epidemics have become major worldwide health issues: type 2 diabetes and obesity. The aim of this study is to determine the prevalence of obesity dependant type 2 diabetes (diabesity) and demonstrate the relationship between adiposity and carbohydrate metabolism, by age and gender in a central district population of Gaziantep, a southeast Anatolian city. A cross-sectional population based survey without random sampling was performed. One month before the field survey a media campaign was started in the central district by local municipalities. 484 consecutive subjects among the study population (263 women and 221 men, mean age 45.5Ü3.3 years) were tested for fasting blood glucose in addition to anthropometric evaluation. The crude impaired fasting glucose (IFG) rate was 18.8% (20.5% in women, 16.7% in men) and the diabetes rate was 18.8.% (17.9% in women and 19.9% in men). The crude obesity rate of the group was 32.6% (43% in women, 21.7% in men), prevalence of overweight was 37.9% (34.6% in women, 41.3% in men). The diabesity rate was 16.5% (% 15.9 in women and % 18.8 in men). Diabesity is highly prevalant in Gaziantep. Therefore, immediate action must be taken to promote healthy life style in the region in order to improve metabolic and cardiovascular risk factors.