Yalova ilinde etnobotanik bir araştırma
An ethnobotanical study in Yalova province
- Tez No: 165788
- Danışmanlar: PROF.DR. NERİMAN ÖZHATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, Yalova, Türkiye 165, Ethnobotany, Yalova, Turkey 166
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET YALOVA İLİNDE ETNOBOTANİK BİR ARAŞTIRMA (TÜRKİYE'NİN KUZEYBATISI) Marmara Denizinin güneyinde yer alan Yalova ilinde bir etnobotanik çalışma yapılmıştır. Yalova'da etnobotanik çalışma yapmak için 2 ana sebep vardır. Birincisi Yalova'da pek çok medeniyet yaşamıştır: Hitit, Frigya, Bitinya vs. İkincisiYalova verimli ovalar üzerinde zengin bir vejetasyona sahiptir. Bitkilerin kullanımlarının tespit edilmesi için Nisan 2004-Mayıs 2005 tarihleri arasında yapılan toplam 50 gün süren 10 arazi gezisinde 398 adet örnek toplanmıştır. Toplanan bitkiler herbaryum örneği haline getirilip ISTE'de koruma altına alınmıştır. Her kullanılan tür için yerel adı, kullanılan kısımları, kullanılış şekilleri, hazırlanışı ve dozajı kaydedilmiştir. Yerel kullanılışı olan 99 taksona ek olarak 20 taksonun sadece yöresel isme sahip olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Yalova'da kullanılan bitkiler şöyle gruplandırılmıştır: 53 takson hastalıklarda, 40 takson gıda olarak, 5 takson baharat olarak, 3 takson oyuncak olarak, 4 takson alet yapımında, 2 takson samanların balyalanmasında, 2 takson boyamada, 1 takson dekoratif olarak, 1 takson sabun olarak, 2 takson büyü yapımında, 1 takson harç yapımında ve 2 takson saç bakımında kullanılmaktadır. Türlerin listesi, fotoğraflar ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden elde edilen sonuçların karşılaştırıldığı bir tartışma kısmı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AN ETHNOBOTANICAL STUDY in YALOVA PROVINCE (NORTHWEST TURKEY) An ethnobotanic survey has been carried out in Yalova province situated south of Marmara Sea. There are two main causes for the ctnobotany research to be in Yalova. Firstly a lot of civilisations reigned in Yalova; Hittite, Phrygia, Bithynia...etc. Secondly Yalova has wealthy vegetation on productive plains. For the determination of the usages the plants, 398 specimens collected during the 10 field trips, April 2004-May 2005, lasting 50 days. The collected material has been deposited as a herbarium specimen in ISTE. For each used species, local names, used parts, uses, preparation, administration, dosages have been recorded. Localy used 99 taxa additional local name of 20 taxa have been determined. As the result of this survey plants are used in Yalova are groupped as follows: 53 taxa for medicinal treatment, 40 taxa as food, 5 taxa as spices, 3 taxa as toy, 4 taxa for making equipment, 2 taxa for uscing to bale the straws, 2 taxa for dying, 1 taxon decorative, 1 taxon as soap, 2 taxa for magic, 1 taxon as mortcr and 2 taxa for hair care. The list of the species, photos and discussion with comparisons of the results in several areas in Turkey are given.