Ön sismik değerlendirmede japon sismik indis yönteminin lise binalarında uygulanması
Application of japan seismic index method in pre-seismic evaluation to existing high-school buildings
  1. Tez No: 166143
  2. Yazar: BARIŞ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİ KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lise, Deprem, Sismik Performans, Japon Sismik İndis Yöntemi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET ÖN SİSMİK DEĞERLENDİRMEDE JAPON SİSMİK İNDİS YÖNTEMİNİN LİSE BİNALARINDA UYGULANMASI Bu çalışmada Samsun il merkezinde bulunan lise binalarının olası bir deprem sırasındaki davranışları mevcut projelerde göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada lise binalarının ön sismik performansları, esasları Standard for Evaluation of Seismic Capacity of Existing Reinforced Concrete Building (1991) ' de verilen Japon Sismik İndis Yöntemi göz önüne alınarak hazırlanan MS-Excel programı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda Japon Sismik İndis Yöntemi kullanılarak incelenen 8 okul binasının 7 tanesinden“Kararsız-Şüpheli”sonucu, geriye kalan 1 tanesinden ise“Olumlu-Güvenli”sonucu elde edilmiştir. Bu çalışma tezi beş bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde yönetmelik ile ilgili genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde ise; yönetmelikte geçen ve bina üzerindeki deprem davranışını belirlememize yarayan Sismik Performans ve Sismik Karar indisleri tanımlanmakta ve ilgili denklemlerle nasıl hesaplanacağı gösterilmektedir. Bu denklemlerde geçen parametreler ve nasıl hesaplanacağı ile ilgili bilgiler takip eden başlıklar altında sıralanmaktadır. Bu parametrelerden ilk olarak yapıda kısa kolon durumu mevcut olup olmadığı gibi farklı iki durum için Temel Yapısal Performans İndisi Eo' in hangi formüllerle nasıl hesaplanacağı daha sonra gene yapıda kısa kolon durumu ve perde mevcut olup olmadığı gibi faklı durumlar için Süneklilik indisi F' nin hangi değerleri alabileceği gösterilmektedir. Yapının yapısal durumunu belirleyen Sd indisinin denklemlerle nasıl hesaplandığı incelendikten sonra yapı için zamana karşı bozulma durumunu belirten T indisinin ilgili tabloda, oluşabilecek hasar türlerine göre hangi değeri alması gerektiği gösterilmektedir. Üçüncü bölümde; bu çalışmamızda kullanılan programlarla ilgili genel bilgiler verilmiş olup, dördüncü bölümde ise, geliştirilen Excel programı ile binalar üzerinde Japon Sismik İndis Yöntemi' ne göre hesaplamalar yapılmış ve hesabı yapılan bir binanın, İde Yapı ve Etabs programlan kullanılarak statik analizi yapılmıştır. Beşinci bölümü ise; çalışmanın bütününden çıkarılan sonuç ve öneriler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT APPLICATION OF JAPAN SEISMIC INDEX METHOD IN PRE-SEISMIC EVALUATION TO EXISTING HIGH-SCHOOL BUILDINGS In this study, behaviours of high school buildings in center city of Samsun in a possible earthquake have been evalutaed according to the existing projects. In this search, pre - seismic performances of high school buildings have been evaluated using a Ms - Excel program according to the Japan Seismic Index Method whose bases were given in Standard for Evaluation of Seismic Capacity of Existing Reinforced Concrete Building (1991). At the end of the study, for 7 of 8 high school buildings which have been examined using the Japan Seismic Index Method; the result of“Suspectible - Undecided”, for the rest of one the result“Positive - Safe”have been got. This study consists of five parts. In the first part of the study, a general information related with the standard is given. In the second part; Seismic Performance and Judgement Indexes are given; which help us to determine the behaviour of earthquake on a building and which exist in the standard. The calculation of these indexes using equations is also shown in the standard. The information about the parameters used in these equations and how to calculate them is under the following titles. The calculation of one of these parameters E0 ( Basic Structural Performance Index ), in situation of existing and non - existing of short columns and also the possible values of Ductility Judex F, in situation of existing short columns or shear walls are shown. After the examination of So index ( that determines the structural situation of the building )using equations, the values of T index (that determines situation of the building according to time) in the related table are given. In the third part; general information about the programs used in this study is given. In the fourth part, calculations have been made on the buildings according to the Japan Seismic Index Method using the developed Excel program and structural analysis of a building is made using the programs ETABS and IDE YAPI, after the analysis according to the method. The fifth part consists of the results and advices from the entire study. KEY WORDS: High-school, Earthquake, Seismic Performance, Japan Seismic Index Method