Sinyalize kavşaklarda trafik akımının modellenmesi
Modelling of traffic flow at signalised intersections
  1. Tez No: 166418
  2. Yazar: CEM SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGUN GEDİZLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Traffic Density, Signalised Intersections, Mathematical Modelling
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Üniversitesi Enstitüsü AnabilimDalı Programı Tez Danışmanı Tez Türü ve Tarihi İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri inşaat Mühendisliği Ulaştırma Mühendisliği Prof. Dr. Ergun GEDİZLİOĞLU Yüksek Lisans - Ocak 2005 ÖZET SİNYALİZE KAVŞAKLARDA TRAFİK AKIMININ MODELLENMESİ Cem SÖNMEZ Bu çalışmada, video kamera ile yapılan trafik gözlem verilerine dayanılarak, bir trafik akımında, başlangıçta tıkanma yoğunluğunda bulunan ve duran taşıt kümesinin sinyalize kavşaktan ayrılmalarıyla birlikte azalmaya başlayan trafik yoğunluğunun, yol boyunca ve zaman içerisinde değişimini gösteren bir matematik model geliştirilmiştir. Sinyalize kavşağım bulunduğu yol kesimi, birincisi dur çizgisinin gerisinde olmak üzere yirmişer metrelik dürt bölgeye ayrılmıştır. Matematik model, birinci bölgedeki tıkanma yoğunluğunun bilinmesine dayanır. Bu matematik model, kavşak boyunca, trafik yoğunluk değerlerinin zaman içerisindeki değişimini veren bir eğri demetidir. Bu model ile herhangi bir anda herhangi bir bölgedeki trafik yoğunluk değerleri elde edilebilir. Bu model yardımı ile taşıt kümesinin, sinyalize kavşaktan hareketinden ne kadar zaman sonra tıkanma yoğunluğundan, geliş akım değerine ait trafik yoğunluğuna ulaştığı bulunabilir. Sinyalize kavşakta yapılan trafik gözlem ve sayım sonuçları ve matematik model ile elde edilen trafik yoğunlukları arasında yapılan hata analizinde, İM örnek veri arasındaki standart hatanın kabul edilebilir düzeyde olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Trafik Yoğunluğu, Sinyalize Kavşak, Matematik Modelleme Bilim Dalı Sayısal Kodu : 624.04.01
Özet (Çeviri)
University Institute Science Programme Programme Supervisor Degree Awarded and Date Istanbul Technical University Institute of Science and Technology Civil Engineering Transportation Engineering Prof. Ergun GEDİZLİO?LU Graduate - January 2005 SUMMARY MODELLING OF TRAFFIC FLOW AT SIGNALISED INTERSECTIONS Cem SÖNMEZ In this study, we developed a mathematical model that shows traffic density variation in time and distance, depending on traffic data captured by a video camera. At the beginning the stopped traffic behind the stop line of a signal has a jam density; when traffic starts leaving the stopped line, its density decreases to an optimal level first, than to that of arrival flow. The observed intersection approach is divided into four sections. The first section is settled behind the stop line. Every section has a distance of twenty meters. The mathematical model is based on the knowledge of the jam density value in the first section. The mathematical model is a beam of curves that shows the variation of traffic density in time and along the roadway. In any time and any section, traffic density values can be computed by this model. It can be found by using this model when the jam density reaches to the density of arrival flow rate that occurs after the platoon leaves signalised intersection. The standard error between traffic count and observation results at the signalised intersection and traffic density data obtained by mathematical model is found acceptable from the error analysis.