Yönetimlerin sayısal değerlendirilmesi
Numerical qualification of management
  1. Tez No: 166671
  2. Yazar: DİLEK ERİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET FAHRİ ÖZOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzzy Logic, Employee satisfaction, Financial results, Customer satisfaction, Strategic planning, Effects of society Xlll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
YÖNETİMLERİN SAYISAL DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Bu çalışmada öncelikle bir şirketin başarılı olarak değerlendirilebilmesi için hangi noktalara önem vermesi gerektiği belirlenmiştir. Sadece fînansal göstergelere bakılarak, kara geçen şirketlerin başarılı olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir. Finansal göstergeler, içinde bulunulan donemin getirdiği bir takım özellikler nedeniyle firmayı başarılı gösterebilir ancak bu uzun dönemde firmanın başarısını devam ettireceğinin garantisi değildir. Organizasyonların insansız obuası mümkün olmadığına göre bir firmanın başarısının, çalışanların başarısı ile çok ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Bu gerçeğin farkında olan firmaların çalışanları için uygun çalışma ortamlarını yaratması ve onları çalıştıkları firma ile ortak bir amaca yöneltmeleri gerekmektedir. Bunun için çalışanların ihtiyaçlarını dikkate alan personel politikaları üzerinde çalışılması ve uygulanması, özellikle üretim yapan şirketlerde iş akışlarının ve işgücü planının detaylı bir şekilde yapılması ve çalışanların ilişkilerinin en üst düzeyde koordine edilmesi gerekmektedir. Ürettiği ürün veya hizmetle girdi sağlamayı hedefleyen şirketlerin basan kriterlerinden bir diğeri ise müşteri tatminidir. Girdiği pazarın ve o pazarda ahcı durumunda olan kitlenin ihtiyaçlarını iyi belirlemek ve buna göre ürün ve hizmet üretmek firmanın doğru bir noktada durmasını kolaylaştıracaktır. Müşteri tatminine önem veren bir şirketin sunduğu ürünün niteliğinin, kullanıcıdaki performansının, tanıtımının iyi düzeyde olmasının yanı sıra piyasaya sürekli yeni ürünler sunması, müşteri ilişkilerine önem vermesi ve fiyat politikalarında dikkatli davranması gerekmektedir. Yukarıda sıralanan noktalar kadar önemli olan, global ve uzun dönemli düşünmeyi gerektiren bir diğer nokta da stratejik planlamadır. Günlük çözümler veya dünden kalan problemlerin çözümü ile uğraşan firmaların ileriye nasıl baktıklarını tanımlamaları ve buna uygun politikalar oluşturmaları uzun dönemli başarıyı sağlayacaktır. Stratejiler önce firmanın genel yapısı için oluşturulup bu stratejilere uygun çalışmalar yapmak ve sürekli bu çalışmaları denetlemek firmanın kendini olayların akışına bırakmasına değil, kontrolü elinde tutmasına fayda sağlayacaktır. Tüm bu çalışmaları yaparken firmanın içinde bulunduğu yakın ve uzak çevreyi de sürekli göz önünde bulundurması gerekmektedir. Firmaların içinde bulundukları toplumun gelir, eğitim ve refah seviyesini yükseltmelerinin ve bu konuda çalışmalarının uzun dönemde firmalarına yarar sağlayacağını bilmeleri gerekmektedir. Çalışanların ve müşterilerin tatminini sağlayan, stratejik düşünebilen ve topluma katkıda bulunan firmaların finansal sonuçlarının da bu gelişmelere paralel olarak iyileşeceğini söyleyebiliriz. Her ticari kuruluşun faaliyetini sürdürebilmek için girdi sağlaması gerektiğinden bir diğer önemli kriter de finansal göstergeleri olmaktadır.Yukarıda sıralanan kriterlerin bir firmada ne kadar iyi olduğu oldukça sübjektif bir konudur. Bu kriterlerin ölçümü üretilen ürün sayısını bulmak veya pazar payını hesaplamak gibi matematiksel işlemlerle kolayca sonuca ulaşılabilecek bir yapıda değildir. Bu nedenle sübjektif değerlendirmelerin matematiksel olarak ölçülebileceği bir yöntem olan bulanık mantık (fuzzy logic) ile ölçüm yapılması gerekmektedir. Her kriter için ölçülmesi gereken noktaların tespiti sonucunda bağlantı matrisleri çıkartılmakta ve hesaplanmaktadır. Her kriter için anketler düzenlenmektedir ve çalışanların tatmininin ölçümünde tüm çalışanların sorulan cevaplaması, müşterilerin tatmininin ölçümünde hedef seçilen mevcut ve potansiyel müşterilerin soruları cevaplaması istenmektedir. Stratejik planlama ve toplum üzerindeki etkinin ölçümünde ise firma ile çalışma yapan objektif bakabilen bir değerlendiricinin yorumları dikkate alınmaktadır. Son kriter olan finansal sonuçlar ise firmanın yasal olarak düzenlediği raporlardan hesaplanmaktadır. Yukarıda bahsedilen kriterlerin ölçümleri ayrı ayrı yapılmakta ve her birinin sonuçları ayrı olarak değerlendirilip firmanın başarılı ve başarısız olduğu noktalar tespit edilmekte ve saptanan kriterlere göre başarı düzeyi belirtilmektedir. Anahtar Kelimden Bulanık mantık, Çalışanların tatmini, Finansal sonuçlar, Müşterilerin tatmini, Stratejik planlama, Toplum üzerindeki etki xı
Özet (Çeviri)
NUMERICAL QUALIFICATION OF MANAGEMENT SUMMARY In this study, the priority is given to the determination of the criteria that are important for a company's evaluation. It is hardly possible to conclude that a company is successful, only by looking at the financial reports. Financial reports can show a company's success for only a certain period of time but it does not guarantee the long-term success. An organization can not be evaluated without taking into account the human factor. An organization's success is closely related to its employees' success. A company that is aware of this fact should create a proper working environment for their employees and lead them to a common goal with the company. In order to reach that level, a company should work and implement a personnel policy that considers the employees' needs, should work on job flow charts and plan the manpower in detail, as well as coordinating the employee relations on the highest level. Another criterion for a company's success is the customer satisfaction. Defining market and customer needs and lead the production based on this information will help a lot to put the company on a right position in the market. A company, which believes in customer satisfaction, should give the maximum concentration on the product specifications, performance, and presentation as well as new product development, customer relations and pricing policy. Strategic planning is another important criterion for a company's success and it requires long-term thinking. A company which is always dealing with today's or previous day's problems should stop at one point and define its position in the future and create new policies accordingly, for a long-term success. By building new strategies for the entire company and coordinating and evaluating the process, a company can be proactive instead of being reactive. It is also very important to consider the environmental needs while dealing with the above subjects. A company should know that, if it supports policies to increase the level of income, education and comfort within the society, there would be a long-term payback for the company itself. It is possible to say that if a company cares for the employees' and customer's satisfaction and makes strategic plans, helps society, its financial results would improve accordingly. Finally as all companies aim for an increased income and profitability, its financial reports become also very important to evaluate the success of the company in question. However, it is very subjective to evaluate how good the above criteria are implemented within the company. Calculating these criteria is not easy as calculating number of products or market share by using mathematical formulation. Because of that, it is necessary to use fuzzy logic to calculate these subjective evaluations. For all criteria it is necessary to define the calculationpoints and build up the membership matrix. In order to do that, interviews are to be made for all defined criteria. It is necessary to question all the employees for employee satisfaction and get all the evaluation from the selected current and potential customers for the customer satisfaction. For the strategic planning and effects on society parts, an evaluator, who would work with the company for a while, should answer the questions objectively. Finally, financial results are to be calculated from the legal company reports. All these criteria should be calculated and evaluated separately, and then the company's successful and unsuccessful points must be defined accordingly.