Optimization of regeneration and agrobacterium mediated transformation of suger beet (Beta vulgaris L.)
Şeker pancarında (Beta vulgaris L.) rejenerasyon ve agrobakteriye dayalı transformasyonun optimizasyonu
  1. Tez No: 166829
  2. Yazar: MEHMET CENGİZ BALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF.DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, indirekt organogenesis, d irect o rganogenesis, sürgün ucu, Agrobacterium tumefaciens, GUS, geçici gen ifadesi. vıı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Öz ŞEKER PANCARINDA {Beta vulgaris L.) REJENERASYON VE AGROBAKTERİYE DAYALI TRANSFORMASYONUN OPTİMİZASYONU Baloğlu, Mehmet Cengiz Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak tez yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Eylül 2005, 130 sayfa Bu çalışmada şeker pancarı {Beta vulgaris L. ev. ELK 345 and 1195) kotiledon, hipokotil, yaprak sapı, yaprak ve sürgün ucu dokularının transformasyonu ve indirekt ve direkt organogenesis yolu ile rejenerasyonu incelenmiştir. Şeker pancarı çeşidi ELK 345' in indirekt rejenerasyonu için iki farklı çimlendirme, üç farklı kallus oluşturma ve sürgün oluşturma besiyerleri kullanılmıştır. Kotiledon dışında diğer eksplantlar (hipokotil, yaprak sapı ve yaprak) kallus oluşturmuştur. Fakat bu ekplantların kalkışlarından sürgün gelişimi gözlenmemiştir. Direkt organogenesis için şeker pancarı çeşidi 1195' in sürgün ucu dokusu kullanılmıştır. 0.1 mg/L IBA and 0.25 mg/L BA kullanılarak direct organogenesis yolu ile sürgün gelişimi başarılmıştır. Sürgün ucu dokusundan kök gelişimi ve yüksek oranda iklimlendirme başarıyla sonuçlandırılmıştır. vıTransformantlarin seçimi için gereken ideal dozu bulmak için tüm yaprak eksplantlarina farklı konsantrasyonda kanamisin ve PPT uygulanmıştır. 150 mg/L kanamisin ve 3 mg/L PPT tüm yapraktan sürgün gelişimini tamamen durdurmuştur. Ayrıca ELK 345 yaprak eksplantları için Agrobacterium' a dayalı transformasyon prosedürü, transformasyonu takip eden 3. günde uidA geni geçici ifadesi izlenerek optimize edilmiştir. Transformasyon prosedürünü geliştirmek için, farklı parametrelerin (vakum infiltrasyonu, bakteri büyütme besiyerleri, bakteri ile birlikte inokülasyon zamanı, Agrobacterium çeşitleri ve ko-kultivasyon besiyeri içine L-sistein uygulanması) etkileri incelenmiştir. Vakum infiltrasyonu ve Agrobacterium çeşitleri transformasyon prosedürünü önemli bir şekilde geliştirmiştir. Çalışmanın başından itibaren, yaprak üzerindeki % GUS ifade bölgeleri üç kat arttırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF REGENERATION AND AGROBACTERIUM MEDIATED TRANSFORMATION OF SUGAR BEET {Beta vulgaris L.) Baloğlu, Mehmet Cengiz M.Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem September 2005, 130 pages In this study, optimization of a transformation and regeneration system via indirect and direct organogenesis in cotyledon, hypocotyl, petiole, leaf and shoot base tissues of sugar beet {Beta vulgaris L. cv. ELK 345 and 1195) was investigated. Two different germination, three different callus induction and shoot induction medium was used for indirect organogenesis of sugar beet cultivar ELK 345. Except cotyledon, other explants (hypocotyl, petiole and leaf) produced callus. However no shoot development was observed from callus of these explants. Shoot base tissue of sugar beet cultivar 1195 was employed for direct organogenesis. Shoot development was achieved via direct organogenesis using 0.1 mg/L IB A and 0.25 mg/L BA. Root development and high acclimatization rate were accomplished from shoot base tissue. IVABSTRACT OPTIMIZATION OF REGENERATION AND AGROBACTERIUM MEDIATED TRANSFORMATION OF SUGAR BEET {Beta vulgaris L.) Baloğlu, Mehmet Cengiz M.Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem September 2005, 130 pages In this study, optimization of a transformation and regeneration system via indirect and direct organogenesis in cotyledon, hypocotyl, petiole, leaf and shoot base tissues of sugar beet {Beta vulgaris L. cv. ELK 345 and 1195) was investigated. Two different germination, three different callus induction and shoot induction medium was used for indirect organogenesis of sugar beet cultivar ELK 345. Except cotyledon, other explants (hypocotyl, petiole and leaf) produced callus. However no shoot development was observed from callus of these explants. Shoot base tissue of sugar beet cultivar 1195 was employed for direct organogenesis. Shoot development was achieved via direct organogenesis using 0.1 mg/L IB A and 0.25 mg/L BA. Root development and high acclimatization rate were accomplished from shoot base tissue. IV