Investigation of parameters affecting the drying rate of sanitary wares
Seramik sağlık gerçeklerinde kurutma hızını etkileyen parametrelerin incelenmesi
- Tez No: 166843
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: kuruma hızı, kuruma küçülmesi, nem, sağlık gereçleri, çamur dökümü. vn, drying rate, drying shrinkage, moisture, sanitary ware, slip casting
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİNDE KURUTMA HIZINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Güngör, Ergin Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Abdullah ÖZTÜRK Eylül 2005, 81 sayfa Bu çalışmada; kurutma fırını öncesi bekleme süresi, kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, bağıl nem ve çamur reçetesi gibi parametrelerin özellikle lavabo ve klozet gibi sağlık gereçleri ürünlerinin kurutma hızına olan etkisi incelenmiştir. Kurutma sıcaklığı 10 °C lik artışla 80-110 °C arasında değiştirilmiştir. Kurutma süresi 7-9 saat aralığında 1 saatlik artışla değiştirilmiştir. Kurutma başlangıcındaki bağıl nem oram %60'tan %75'e yükseltilmiştir. Yüzde ağırlık kaybı, yüzde nem miktarı ve yüzde kuru küçülme değerleri, yapılan testlerin öncesinde ve sonrasında numunelerin ağırlıkları ve boyutları ölçülerek belirlenmiştir. Numuneler dökümhane şartlarında 6 saat kurutulduğunda ağırlık kaybı %6,5-6,6 arasında değişirken, endüstriyel kurutma fırınlarında 110 °C'de 10 saat kurutulduğunda % 17,96-18,10 arasında değişmektedir. Yüzde kuru küçülme, dökümhane şartlarında 6 saat kurutma uygulandığında % 2,9-3,0 arasında değerler vıalmaktadır. 110 °C'de 10 saat kurutma uygulandığında kuru küçülme değerlerinde belirgin bir farklılık oluşmamıştır. En uygun bağıl nem miktarı 100 °C'de 8 saat kurutma uygulanarak belirlenmiştir. Bağıl nemin kurutma başlangıcında % 75 'ten daha fazla olmaması gerektiğine karar verilmiştir. Çamur reçetesinde plastik olmayan hammadde miktarı arttırıldığında, kuruma küçülmesi ve nem miktarında azalma görülmüştür. Sonuç olarak; sıcaklığı ve bağıl nemi ortalama 30 °C ve 60 % olan dökümhane şartlarında, deney plakaları için kurutma öncesi bekleme süresi 6 saate kadar çıkartıldığında, 100 °C lik bir kurutma fırınında kurutma sıcaklığı 10 saatten 8 saate kadar güvenli bir şekilde düşürülebilir. Aynı yaklaşım Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Vitra tesislerinde üretilen klozet, lavabo ve rezervuar gibi daha kompleks şekilli ürünlerde de kullanılabilir. Kurutma süresi düşürüldüğünde, ürün basma harcanan doğal gaz miktarı belirli bir değere kadar azaltılabilir. Bunun yanı sıra, kurutma süresindeki azalma haftalık kurutma şarj sayışım arttıracağından, daha fazla sayıda ürünün kurutulması sağlanacaktır. Tüm bu çalışmalar dikkate alındığında, bu tez çalışması seramik sağlık gereçleri üretimi yapan diğer firmalara da ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PARAMETERS AFFECTING THE DRYING RATE OF SANITARY WARES Güngör, Ergin M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdullah ÖZTÜRK September 2005, 81 pages The influence of drying parameters namely residence time before drying, drying temperature, drying time, relative humidity, and slip recipe on the drying rate of slip cast sanitary wares, predominantly lavatories and toilet closets, was studied. The drying temperatures were changed from 80 °C to 110 °C with an increment of 10 °C. The drying time was changed from 10 to 7 h with a decrease of 1 hour. Relative humidity of the environment was changed from 60 to 75 %. The percent weight loss, percent residual moisture and the percent shrinkage of the samples were determined by weighing and measuring the samples before and after the tests. The percent weight loss was within the range of 6.5 to 6.6 % after holding the as cast samples for 6 hours at ambient casting shop conditions while it was within the range of 17.96 to 18.10 % when subsequently dried for 10 hours at 1 10 °C in the dryer. The percent shrinkage was within the range of 2.9 - 3.0 % after holding the as cast samples 6 h at ambient laboratory conditions. No shrinkage IVwas observed in the sample when it was subsequently dried for 10 hours at 1 10 °C in the dryer. Optimum moisture content of dried wares was obtained after drying for 8 hours at 100 °C in the dryer. It has been seen that the relative humidity of the dryer at the beginning of the drying should be lower than 75 %. As the non-plastic content in the recipe of the sanitary ware slip increased, drying shrinkage and residual moisture content decreased. The results of this study showed that through increasing the residence time up to 6h with a casting shop environment of approximately 30 °C and 60 % relative humidity, the drying time could be safely reduced from 10 h to 8 h with a drying temperature of 100 °C for the test plates. The same approach can be used for more complex shapes, e.g., WC closets, basins, tanks etc. in Eczacıbaşı Vitra plant. Once the drying time was reduced, the amount of natural gas per ware would be reduced to a certain extent. Aside from that the reduction in the drying time would increase the quantity of the drying cycles per week so that more wares could be dried. When all these observations were taken into account, this thesis study could also be utilized by other sanitary ware producing companies whose processes require slip cast drying.