On construction of stable project schedules
Kararlı proje planları oluşturulması
- Tez No: 166867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN SEPİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje Programlanması, Sağlamlık, Kararlılık, Tabu Arama. vıı, Project Scheduling, robustness, stability, Tabu Search
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öz KARARLI PROJE PLANLARI OLUŞTURULMASI Görmez, Baran Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Canan Sepil Eylül 2005, 101 sayfa Proje aktivitelerinin, proje uygulamaları sırasında pek çok program aksamalarına neden olabilecek önemli derecede belirsizliğe maruz kalmakta olduğu iyi bilinen bir gerçektir. Sonuç olarak, PERT'in ilk sunumundan bu yana aktivite sürelerinin rastlantısallığı üzerine pek çok araştırma yapılmıştır. Proje yönetiminde sıklıkla karşılaşılan bir problem de planlanan programın fark edilen hataların düzeltilmesi ve yeniden yapılması için ekstra çalışma zamanı gereksinimi, iklim etkisi, çeşitli dışsal etkenler gibi birçok kontrol dışı faktör tarafından sık sık aksatılmasıdır. Sonuç olarak, Proje yöneticileri genellikle vaat edilen tamamlama süresini karşılayamaz. Bu vısebeple proje planlamasında bu tür aksaklıkları ve neden olabileceği olumsuzlukları dikkate almak gereklidir. Dolayısıyla ön-programlamanın aksaklıkları absorbe etme kabiliyeti çok önemlidir. Bu noktada, modern programlama literatüründe iki yeni kriter kullanılmaktadır:“sağlamlık ve kararlılık”. Bu tezde, birkaç kararlılık ölçüsü önerilmektedir. Bu ölçüler rastlantısal aksamalara maruz kalan çok kaynaklı bir ortamda kararlı programlar üretebilmek için Tabu Arama algoritması içinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON CONSTRUCTION OF STABLE PROJECT SCHEDULES Görmez, Baran M. Sc. Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Canan Sepil September 2005, 101 pages It is a well-known fact that project activities are subject to considerable uncertainty, which may lead to multiple schedule disruptions during project execution. As a result, the random nature of activity durations has been the subject of numerous research efforts since the introduction of the initial PERT. A common problem which arises in project management is the fact that the planned schedule is often disrupted by several uncontrollable factors like weather conditions, other environmental factors, additional time that might be required for rework and correction of detected defects. As a result, project managers are often unable to meet the promised IVcompletion dates. It is therefore vital to take into account such possible disruptions and their potential negative consequences at the project schedule design stage. Hence, the ability of the pre-schedule to absorb disruptions may be very important in such settings. At this point two new criteria are used in modern scheduling literature:“robustness”and“stability”. In this thesis, we propose several stability measures. These measures are embedded in a tabu search algorithm to generate stable schedules in a multi resource environment subject to random disruptions.