A theory of dropwise condensation
Damlacık yoğuşması teorisi
  1. Tez No: 166868
  2. Yazar: HASAN FEHMİ TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Damlacık yoğuşması, damlacık dağılımı, teorik çalışma, yoğuşma yüzeyi malzemesinin etkisi. vu, Dropwise condensation, dropsize distribution, theoretical study, substrate material effect
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
öz DAMLACIK YOĞUŞMASI TEORİSİ Tekin, Hasan Fehmi Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemil Yamak Aralık 2005, 167 sayfa Bu çalışmada yoğuşma yüzeyinin damlacık yoğuşması üzerindeki etkisi teorik olarak incelenmiştir. Malzemedeki sıcaklık dağılımı sonlu farklar metodu kullanılarak değişik yoğuşma yüzeyi malzemeleri ve damla yarıçapları için elde edilmiştir ve bu amaç için bilgisayar programı FORTRAN kullanılmıştır. Tek bir damlacıktan geçen ısı transferi ve ısı akısını farklı yoğuşma yüzeyleri ve damla yarıçapları için hesaplamak amacıyla Mathcad'de de bir program yazılmıştır. Tek bir damla tabanındaki ortalama sıcaklık bulunmuş, daha sonra damlacık dağılımı kullanılarak farklı yoğuşma yüzeyi malzemeleri için damlacık yoğuşmasındaki yoğuşma yüzeyinin ortalama sıcaklığı elde edilmiştir. Isı transferi ve ısı akısını çeşitli boyutlardaki damlalar için bulduktan sonra, toplam damlacık yoğuşması ısı transferi ve ısı akısı damla dağılımına göre entegre edilerek hesaplanmıştır. Son olarak toplam yüzey sıcaklığı ve damlacık yoğuşması toplam ısı akısı; damlacık yoğuşmasındaki ısı transferi katsayısını yoğuşma yüzeyi vımalzemesinin termal özellikleri fonksiyonu olarak hesaplamak amacıyla kullanılmıştır. Yoğuşma malzemesi yüzeyinin sıcaklık dağılımına ve ısı transferine olan etkisi tablolar, grafiklerle gösterilmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışmanın en büyük sonucu yoğuşma yüzeyi malzemesinin damlacık yoğuşması ısı transferi katsayısına olan etkisi ve düşük termal iletkenli yoğuşma yüzeylerde damlacık yoğuşması ısı transferi katsayısının daha düşük olmasıdır. Nümerik sonuçlar literatürdeki sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A THEORY OF DROPWISE CONDENSATION Tekin, Hasan Fehmi M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemil Yamalı December 2005, 167 pages In this study, the effect of the substrate material on dropwise condensation was studied theoretically. Temperature distribution in the material was obtained by using the finite difference method for different substrate materials and drop radii and FORTRAN computer program was used for this purpose. A computer program in Mathcad was also written to calculate heat transfer and heat flux for a single drop at various substrate materials and drop radii. After finding heat transfer and heat flux through droplets of various sizes, total dropwise condensation heat transfer and heat flux were calculated by integrating the heat transfer through droplets with respect to the size distribution of the droplet population. Substrate material effect in temperature distribution and heat transfer were presented as tables, graphs and were discussed. Average temperature at the base IVof single droplet was obtained, then using the dropsize distribution the overall average temperature of the condenser surface in dropwise condensation was obtained for various substrate material. Finally overall average surface temperature and total dropwise condensation heat flux was used to calculate heat transfer coefficient in dropwise condensation as a function of thermal properties of the substrate material. Major finding of this study is that the thermal conductivity of the substrate material effects to the dropwise condensation heat transfer coefficient and at low substrate thermal conductivity dropwise condensation heat transfer coefficient is lower. Numerical results were compared with results in literature.