Optimum design of pin-jointed 3D dome structures using global optimization techniques
Global optimizasyon teknikleri kullanılarak üç boyutlu mafsallı kubbe yapıların optimum tasarımı
  1. Tez No: 166869
  2. Yazar: YAVUZ SARAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN HASANÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, Yapı Optimizasyonu, Evrimsel Algoritmalar, Genetik Algoritmalar, Tavlama Simülasyonu, Kubbe Yapılar, Mafsallı Yapılar, Açıklık vıı, Optimization, Structural Optimization, Evolutionary Algorithms, Genetic Algorithms, Simulated Annealing, Dome Structures, Pin- Jointed Structures, Span Length
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Öz GLOBAL OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ KULLANILARAK ÜÇ BOYUTLU MAFSALLI KUBBE YAPILARIN OPTİMUM TASARIMI Saraç, Yavuz Yüksek Lisans, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Oğuzhan Hasançebi Kasım 2005, 205 sayfa Zor türev hesaplamaları, tasarım kümesini yeterli derecede araştırmaksızın lokal bir optimuma yakınsama, başlangıç çözümüne fazlasıyla bağımlılık ve ayrık ve karma tasarım değişkenlerini ele alabilme yeteneğinden yoksunluk klasik (konvansiyonel) optimizasyon tekniklerinin başlıca yetersizlikleridir. Bu nedenle evrimsel optimizasyon metotları, optimizasyon alanındaki araştırmacılar arasında kayda değer bir ilgi çekmiştir. Genetik algoritmalar ve tavlama simülasyonu evrimsel optimizasyon metotlarının başlıca temsilcilerindendir. Bu teknikler klasik optimizasyon tekniklerinde karşılaşılan zorlukların üstesinden gelebilecek güçlü ve modern stratejiler olarak ortaya çıkmış ve önemli ilgi görmüş ve popülarite vıkazanmıştır. Bu tekniklerin temelinde yatan kavramlar ve dolayısıyla onların algoritmik modelleri, optimizasyon ile doğada yer alan olaylar arasındaki benzerliklerin saptanmasıyla kurulmuştur. Genetik algoritmalar Darwin'in en güçlü olanın yaşaması prensibini kopyalarken, fiziksel sistemlerin tavlama işlemi tavlama simülasyonunca uyarlanmıştır. Öte yandan, kubbe yapılan engelsiz geniş açıklıklı alanlar için yapılan yapı sistemleri içinde en çok tercih edilenlerdendir. Kubbelere, minimum yüzey alam ile maksimum hacmi kaplamaları nedeniyle özel bir ilgi duyulmuştur. Bu özellik kullanılan malzeme yönünden ekonomi sağlamaktadır. Böylece bu iki konuyu birleştirilmesi kubbe sistemlerin optimum çözümlerinin üretilmesini olanaklı kılmaktadır. Bu tez, genetik algoritmalar ve tavlama simülasyonu tekniklerinin, optimum yapı tasarımının nispeten basit problemlerden çok daha kompleks nitelikli problemlerine uzanan uygulamalarında kullanımını araştırmaktadır. Bu tezde, öncelikle her iki teknik ilgili problemlere elverişliliği ve uygulanabilirliği açısından incelenmektedir. Daha sonra gerçek yaşam koşullarından alınmış pek çok deneme problemi, genetik algoritmalarının ve tavlama simülasyonu tekniklerinin diğer ayrık ve sürekli metotlarla kıyaslanması için ele alınmaktadır. Elde edilen sonuçlar, bu tekniklerle üç boyutlu mafsallı kubbe yapıların optimum tasarımının daha etkin bir şekilde kullanılması açısından, bazı öneriler ışığında geniş olarak tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMUM DESIGN OF PIN- JOINTED 3D DOME STRUCTURES USING GLOBAL OPTIMIZATION TECHNIQUES Saraç, Yavuz M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi November 2005, 205 pages Difficult gradient calculations, converging to a local optimum without exploring the design space adequately, too much dependency on the starting solution, lacking capabilities to treat discrete and mixed design variables are the main drawbacks of conventional optimization techniques. So evolutionary optimization methods received significant interest amongst researchers in the optimization area. Genetic algorithms (GAs) and simulated annealing (SA) are the main representatives of evolutionary optimization methods. These techniques emerged as powerful and modern strategies to efficiently deal with the difficulties encountered in conventional techniques, and therefore rightly attracted a substantial interest and IVpopularity. The underlying concepts of these techniques and thus their algorithmic models have been devised by establishing between the optimization task and events occurring in nature. While, Darwin's survival of the fittest theory is mimicked by GAs, annealing process of physical systems are employed to S A. On the other hand, dome structures are among the most preferred types of structures for large unobstructed areas. Domes have been of a special interest in the sense that they enclose a maximum amount of space with a minimum surface. This feature provides economy in terms of consumption of constructional materials. So merging these two concepts make it possible to obtain optimum designs of dome structures. This thesis is concerned with the use of GAs and S A in optimum structural design of dome structures, which range from some relatively simple problems to the problems of increased complexity. In this thesis, firstly both techniques are investigated in terms of their practicality and applicability to the problems of interest. Then numerous test problems taken from real life conditions are studied for comparing the success of the proposed GA and SA techniques with other discrete and continuous optimization methods. The results are discussed in detail to reach certain recommendations contributing to a more efficient use of the techniques in optimum structural design of pin-jointed 3-D dome structures.