Relevance of team 10
Team 10 tasarım stratejilerinin günümüzdeki önemi
  1. Tez No: 166873
  2. Yazar: MELİH YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERİN GÜR, DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Team 10, birliktelikler ağı, altyapı, yaya yollan, hareketlilik. vıı, Team 10, network of association, infrastructure, pedestrian streets, mobility
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Öz TEAM 10 TASARIM STRATEJİLERİNİN GÜNÜMÜZDEKİ ÖNEMİ Yüksel, Melih Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Berin F. Gür Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer Nisan 2005, 114 sayfa Bu tezin amacı, Team 10 üyeleri tarafından geliştirilen tasarım stratejilerini ve çağdaş mimarlıkla ilişkisini anlamaktır. Team 10' in tasarım stratejileri, belirleyici projeleri üzerinden çalışılmıştır. Tezde, Team 10' in tasarım yaklaşımlarında önemli olanın, fiziksel yapıyı destekleyen ve sosyal yapıyı örgütleyen insan birlikteliklerinin ortaya koyduğu düzenler ya da bireyler arası ilişkilerin oluşturduğu ağ örgüsünü araştırmak olduğu vurgulanmaktadır. Birliktelik düzenlerinin ne şekilde örgütlendiğini göstermek ve açıklamak için özellikle, Alison ve Peter Smithson tarafından 1952 yılında önerilen Golden Lane Konut Projesi çalışılmıştır. Team 10' in tasarım yaklaşımı, mimari nesnenin tasarımından çok ilişkilerin belirlediği mekansal örgütlenmelere öncelik verir. Team 10 üyeleri çok katmanlı kentsel ve mimari çözümler üretmeye çalışmışlardır. Projeleri, farklı katmanların tek bir sistemde biraraya geldiği altyapı örgütlenmeleridir. Bu çalışmalarda katmanların nasıl örgütlendiği ve ne şekilde biraraya geldiğini anlamak üzere, Golden Lane Konut Projesi analiz edilmiştir. vıTeam 10'in çalışmaları üzerine yapılan bu araştırma, altyapı örgütlenmesi, hareketlilik, değişkenlik, devingenlik, esneklik, katmanlaşma, değişim ve büyümeye uyum sağlayabilme, tekrar ve çeşitleme gibi kavramları, özellikle vurguladıklarını göstermektedir. Bununla beraber, bu tez, çağdaş mimarlık uygulamalarında bu kavramların güncelliğini koruduğunu, günümüzle ilişkili ve geçerli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELEVANCE OF TEAM 10 Yüksel, Melih M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Berin F. Gür Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer April 2005, 114 pages This thesis aims at understanding design strategies developed by Team 10 members and their relevance to contemporary architecture. These strategies are studied by referring to their seminal projects. It is argued that what is significant in the design approaches of Team 10 is the search for patterns of human association or networks of human relations that supports physical structure and organizes social communication. The thesis focuses on the Golden Lane Housing Project (1952) by Alison and Peter Smithson is in order to illustrate how the patterns of association are organized. Team 10' s approach to design suggests a shift of emphasis from specific object to spatial organization of relations. They try to achieve a multi-layered urban and architectural solution. Their projects are infrastructural organizations, in which all layers are combined in a perpetual complex system. The thesis makes an analysis of the Golden Lane Housing Project in order to understand the ways how the layers are organized and associated to each other. IVAn inquiry into the works of Team 10 members shows that they put particular emphasis on the notions of infrastructural organization, mobility, flexibility, layering, adaptability to change and growth, repetition and variation. The thesis points out that these notions are still relevant in contemporary architectural practices.