The process and feasibility of building deconstruction: A case study in Ankara
Bina söküm metodu ve uygunlanabilirliği: Ankara örneğinde durum incelemesi
  1. Tez No: 166872
  2. Yazar: FATMA ZEHRA ÇAKICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bina sökümü, Bina sokumunun uygulanabilirliği, Kullanılmış yapı malzemeleri, Kullanılmış yapı malzemelerinin geri kazanımı, Yıkım. vu, Building deconstruction, Demolition, Feasibility of deconstruction, Recovery of used building materials, Used building materials
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Öz BİNA SÖKÜM METODU VE UYGUNLANABİLİRLİĞİ: ANKARA ÖRNEĞİNDE DURUM İNCELEMESİ ÇAKICI, Fatma Zehra Yüksek Lisans, Yapı Bilimleri Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Soofia Tahira Elias-Özkan Haziran 2005, 160 sayfa Günümüzde eski binalar imar planlarındaki değişiklikler, strüktürel problemler, binaların eskimesi ve bina sahiplerinin istekleri gibi sebeplerden dolayı yıkılıp yerlerine yenileri inşa edilmektedir. Bu çalışmada bina söküm metodu ve uygulanabilirliği araştırılmıştır. Binaların sökümü, kullanılmış yapı malzemeleri ve söküm tasarımı konularıyla ilgili literatür taraması Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yapılan yayınlanmamış iki tez, web siteleri ve uluslararası konferans raporlarından yararlanılarak yapılmıştır. Ankara'da binaların sökümü, yıkımı ve kullanılmış yapı malzemelerinin geri kazanımı üzerine saha çalışması yapılmıştır. Konuya ilişkin bilgi edinmek amacıyla yıkımcılar, yıkım ekipleri, kullanılmış yapı malzemesi tüccarları ve müteahhitlerle röportaj yapılmıştır. Yıkım uygulamalarına ilişkin resmi prosedürle ilgili bilgi Çankaya ve Yenimahalle Belediyelerinden elde edilmiştir. vıAraştırmada Ankara'da geri kazanım ve geri dönüşüm çalışmalarının devam eden bir uygulama olduğu teyit edilmiştir. Yerinde incelemeler ve yapılan röportajlar ışığında binaların sökümünde karşılaşılan problemler belirlenmiştir. Geri kazanılan yapı malzemelerinin ya olduğu gibi ya da iyileştirilerek yemden kullanıldığının yanısıra atıl ahşap malzemelerin yakacak olarak satıldığı, sadece metallerin yeni üretimde kullanılmak üzere geri dönüştürüldüğü belirlenmiştir. Döşeme, kolon ve kiriş gibi betonarme elemanlardan ortaya çıkan molozun ise atıldığı tesbit edilmiştir. Araştırmanın bulguları bina sökümü uygulamalarının ekonomik açıdan uygun ve karlı bir iş olduğunu göstermiştir. Bina sokumunun başarısı kullanılan aletlere, uygun zamana, işçilerin beceri ve tecrübelerine bağlı olduğu belirlenmiştir. Bina sokumunun uygulanabilirliği ise binada kullanılan yapı malzemelerinin, elemanlarının ve bağlantı elemanlarının sayışma, kalitesine ve türüne bağlı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROCESS AND FEASIBILITY OF BUILDING DECONSTRUCTION: A CASE STUDY IN ANKARA ÇAKICI, Fatma Zehra M.S. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soofia Tahira Elias-Özkan June 2005, 160 pages Today because of changes in the zoning plans, structural problems, building obsolescence and owner's wishes, old buildings are being demolished to erect newer, larger and taller ones. The objective of this study was to investigate the process and feasibility of building deconstruction. A literature survey was conducted on two unpublished theses at Middle East Technical University (METU), and publications available on web sites and international conference proceedings. Case studies were conducted on building deconstruction and demolition processes, and recovery of used building materials (UBMs) in Ankara. Information related to these issues was obtained through informal interviews with demolition contractors, demolition teams, merchants of UBMs and building contractors. Information regarding the official procedure of demolition was gathered from Çankaya and Yenimahalle Municipalities. IVThis study confirmed that recovery and reuse of UBMs is a continual practice in Ankara. In the light of case studies and interviews, it was possible to determine the problems in building deconstruction, such as building systems, materials, components and connections that give rise to difficulties during the deconstruction of buildings. It was also observed that UBMs are being reused either as it is or after modifications, and waste timber components are sold for fuel, while only metals are recycled to be used in new production. On the other hand, reinforced concrete components such as slabs, columns and beams can neither be reused nor recycled, and thus they are wasted. The findings of the investigation indicated that building deconstruction practices were found to be feasible and profitable job. The success of building deconstruction is dependent on type of tools used, sufficient time, and worker ability and experience, whereas the feasibility of deconstruction depends on the quality, quantity, type and condition of materials, components and connections used in a building.