Bergama Müzesi Bizans Dönemi kurşun mühürleri koleksiyonu
The collection of Byzantine lead seals in the museum of Bergama
  1. Tez No: 571130
  2. Yazar: DOĞUKAN ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Sanat Tarihi, Archeology, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun Mühür, Bizans Dönemi, Bergama Müzesi, Batı Anadolu, İ.S. 6.-12. yy..'lar, Sigillografi, Prosografi, Diplomasi, Amulet, Lead Seal, Byzantine Period, Museum Of Bergama, Western Anatolia, Sixth-Twelfth Centuries A.D, Sigillography, Prosography, Diplomacy, Amulet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmada Bergama Müzesi'ne kayıtlı bulunan, 1992-1999 yılları arasında müzeye satın alma yoluyla kazandırılmış, Bizans Dönemi'ne tarihlenen, 31 adet kurşun mühür incelenmiştir. Kurşun mühürler üzerinde yer alan coğrafi konumlar, unvanlar, kişi isimleri ve dinsel figürler sayesinde, başta karmaşık olan Bizans devlet hiyerarşisi olmak üzere, devletin kurumları, coğrafi sınırları, dini ve kullanılan dili hakkında birinci elden bilgiler sunmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda mühürlerden biri İ.S. 6. yy., on biri 7. yy., beşi 8. yy., ikisi 9. yy., yedisi 10. yy., dördü 11. yy. ve biri 12. yy.'a tarihlendirilmiştir. İncelenen bir eserin ise Geç Bizans Dönemi'ne tarihlenen bir amulet olduğunu düşünmekteyiz. Dolayısıyla bu mühür grubu, Bergama ve ilişkide bulunduğu kurum ve kentlerin, İ.S. 6. yy.'dan 12. yy.'a kadar kesintisiz bir şekilde Bizans Dönemi'ne ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, we have studied thirty-one pieces of seal belonging to the Byzantine Period that have been purchased between 1992-1999 and are displayed in the Pergamon Museum. The seal reveals astonishing clues in terms of geographical locations, rank, personal names, religious figures by examining these seals. Studying these seals have released first hand information on the system of hierarcy, goverment institutes, geographical borders, religion and the language utilized within the Byzantine Period. Subsequently, the seals were studied further and has been dated in the following manner; one of the seals was from 6th century A.D., eleven seals from 7th century A.D., five seals from 8th century A.D., seven seals from 10th century A.D., four seals from 11th century A.D. and lastly one seal from 12th century A.D. One of the pieces found have been theorized asan amulet dating to Late Byzantine Period. Through the information gathered the team was able to determine that seals found shed light on Pergamon in relevance to its institutions and surrrounding cities dating between 6th to the 12th century A.D.