Determination of potential favorable zones for pelagic fish aggregation (anchovy) in the Black Sea using RS and GIS
Karadeniz'de bulunan pelajik balık kümelerinin (hamsi) tercih etmesi muhtemel potansiyel alanların UA ve CBS kullanılarak belirlenmesi
- Tez No: 166880
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK, DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BEŞİKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: MODIS, SeaWIFS, Karadeniz, Hamsi, Bulanık Mantık vu, MODIS, SeaWIFS, Black Sea, Anchovy, Fuzzy Logic
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Öz KARADENİZ'DE BULUNAN PELAJİK BALIK KÜMELERİNİN (HAMSİ) TERCİH ETMESİ MUHTEMEL POTANSİYEL ALANLARIN UA VE CBS KULLANILARAK BELİRLENMESİ Çiftçi, Nilhan Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Zuhal Akyürek Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şükrü Beşiktepe Mayıs 2005, 107 Sayfa Balıkçılık vazgeçilmez bir besin kaynağı olmasının yanısıra ayrı zamanda Türkiye için önemli bir geçim kaynağıdır. Balık stoklarının dağılımının analizi için gerekli olan geniş ölçek göz önüne alındığında; balıkçılık uygulamalarında uydu yolu ile elde edilecek olan verilerin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Balıkların yaşam alanlarının belirlenmesinde; klorofil yoğunluğu ve deniz suyu yüzey sıcaklığı kullanılabilecek en belirgin değişkenlerdir. SeaWIFS ve MODIS uydularından elde edilen görüntüler ile bu değişkenlerin Karadeniz'deki doğruluğu değerlendirilmiştir. Her iki uydudan elde edilen veriler, deniz suyu yüzey sıcaklığı açısından değerlendirildiğinde gerçek değerler ile oldukça yakın sonuçlar çıktığı görülmüş fakat; uydulardan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde kullanılan algoritmalar klorofil yoğunluğunu, gerçek değerden daha yüksek saptamıştır. Yerinde yapılan ölçümler ile uydulardan elde edilen veriler değerlendirildiğinde; MODIS uydusundan elde edilen verilerin, SeaWIFS uydusundan elde edilen verilere kıyasla yerinde yapılan ölçümler ile daha yüksek ilişki düzeyine sahip olduğu saptandığından takip eden analizlerde MODIS uydusundan elde edilen veriler kullanılmıştır. vıKlorofil yoğunluğunun gerçek değerinden daha yüksek saptanmasının nedenleri anlatılmış ve Karadeniz'in çevresel değişiminin genel bir tanımı MODIS ürünleri kullanılarak yapılmıştır. Türkiye için en önemli ticari balık ürününün Hamsi olması sebebiyle; bu çalışmada Hamsi hedef tür olarak seçilmiştir. MODIS uydusundan elde edilen Level 3 haftalık ortalama klorofil yoğunluğu ve deniz suyu yüzey sıcaklığı ürünleri, Pelajik balık kümelerinin tercih edeceği potansiyel alanların belirlenmesinde Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri entegrasyonu ile değerlendirilmiştir. Balık stoğu haritalarının üretilmesinde Basit Toplam Ağırlık (SAW) ve Bulanık Toplam Ağırlık (FSAW) olmak üzere iki farklı karar verme yöntemi kullanılmıştır. Sonuçta ortaya çıkarılan haritalarda, Mayıs 2000 ve Mayıs 2001 tarihleri arasında Karadeniz'de Hamsi 'nin genel dağılımı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF POTENTIAL FAVORABLE ZONES FOR PELAGIC FISH AGGREGATION (ANCHOVY) IN THE BLACK SEA USING RS AND GIS Çiftçi, Nilhan M. Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zuhal Akyürek Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şükrü Beşiktepe May 2005, 107 Pages Fishing is a significant source of food, and constitutes an important source of income in Turkey. Due to the large extent required to analyse the distribution of fish stocks, information derived from satellites play an important role in fisheries applications. Chlorophyll concentration and sea surface temperature (SST) are the most significant parameters which define the fish habitat. The accuracy of these parameters in the Black Sea taken from two different satellites, namely Sea-viewing Wide Field-of- views Sensor (SeaWIFS) and Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) are evaluated. Results indicate that both satellites give good estimates of SST but the algorithms overestimate the chlorophyll concentration values. MODIS products are used in the subsequent analyses due to their high correlation with in-situ measurements relative to SeaWIFS products. The cause of the overestimation of chlorophyll concentration is further examined and a general description of environmental variability in Black Sea is done using MODIS products. Anchovy, the most important commercial fish in Turkey, has been selected as the target specie of the study. Level 3 weekly average MODIS chlorophyll and SST products are processed using remote sensing (RS) and geographic information systems (GIS) integration to estimate potential favorable zones for pelagic fish aggregations. ivTwo different decision rules are employed to generate fish stock maps, simple additive weigthing (SAW) and fuzzy additive weigthing (FSAW). The resultant maps are used to visualize the general distribution of Anchovy in Turkish Seas from May 2000 to May 2001. The resultant thematic fish stock maps generated by FSAW analysis represents the uncertainity in the environment better than the ones generated by SAW analysis.