The interaction of consumer constructed meanings of brand identity and 'desingned' product
Marka kimliğinin ve ürün tasarımının tüketici tarafından oluşturulan anlamlarının etkileşimi
  1. Tez No: 166919
  2. Yazar: YEŞİM ÖZALP
  3. Danışmanlar: DR. AREN EMRE KURTGÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Kimliği, Ürün Tasarımı, Çağrışım, ve Projektif Teknikler, Brand Identity, Designed Product, Associations, and Projective Techniques iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz MARKA KİMLİĞİNİN VE ÜRÜN TASARIMININ TÜKETİCİ TARAFINDAN OLUŞTURULAN ANLAMLARININ ETKİLEŞİMİ Özalp, Yeşim Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Danışmam: Öğr. Gör. Dr. Aren Emre Rurtgözü Nisan 2005, 127 sayfa Bu tez, tüketici tarafından oluşturulan marka kimliği ve ürün tasannu anlamlarının etkileşimini anlamayı amaçlamaktadır. Marka kimliği 'kavranmış, tasavvur edilmiş' kimlik olarak ele alınmıştır ve marka imajı ve marka çağrışımları gibi kavramlarla kesişmektedir. Ürün tasannu ise işlevsel, biçimsel (estetik) ve sembolik boyutlar aracılığıyla incelenmiştir. Tezin amacı, marka kimliğinin işlevsel, duygusal ve sembolik çağrışımlarının, ürün tasarımının işlevsel, biçimsel (estetik) ve sembolik iletişimi ile etkileşimi için bir örüntü bulmaktır. Bu çalışmada, tüketici tarafından oluşturulan anlamların vurgulanması sebebiyle niteliksel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Sunum modeli ve sözcük çağrışımı bazlı projektif araçlar kullanılmıştır. Ürün grubu olarak, tüketicilerin yüksek bilinirlik ve ilgi seviyesi yüzünden cep telefonları kullanılmıştır. Etkileşimin koşulları, ürün grubunun doğası (yüksek teknoloji ve moda ürünü) olduğu kadar çalışmada kullanılan markaların (Nokia, Motorola and Samsung) özellikleri tarafından da sınırlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INTERACTION OF CONSUMER CONSTRUCTED MEANINGS OF BRAND IDENTITY AND 'DESIGNED' PRODUCT Özalp, Yeşim M.Sc, Department of Industrial Design Supervisor: Inst Dr. Aren Emre Kurtgözü April 2005, 127 pages This is an attempt to understand the interaction of meanings of brand identity and 'designed' product from the consumers' viewpoint. Brand Identity is taken as the 'conceived' identity, which overlaps with concepts of brand image and brand associations. 'Designed' product is analyzed via dimensions of function, form (aesthetic) and symbol. The aim of the thesis is to find patterns of interaction of functional, emotive and symbolic associations for brand identity and the functional, formal (aesthetic) and symbolic communication of the 'designed' product A qualitative research paradigm is followed in the thesis, given the emphasis on consumer-constructed meanings. Projective tasks based on dummy models and word associations are used as research tools. The product group included in the study is mobile phones because of high awareness levels and wide interest of the consumers. The context of the interaction is constrained by the nature of product group (fashion and high-tech item) as well as the properties of brands used in the study (Nokia, Motorola and Samsung).