Instagram fenomenlerinin hedonik tüketime teşvik stratejileri
Instagram influencers' incentive strategies for hedonic consumption
- Tez No: 950816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİL BİCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Instagram, hedonik tüketim, fenomen, söylem analizi, multimodal analiz, Instagram, hedonistic consumption, influencer, discourse analysis, multimodal analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, sosyal medyanın insanların tüketim alışkanlıklarını, kimliklerini ve gündelik yaşam estetiğini yeniden şekillendiren dinamik bir alan haline gelmiştir. Instagram fenomenleri, dijital içerik üreticileri ve tüketim kültürünün temsilcileri olarak bu dönüşümde önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırmanın amacı, Instagram fenomenlerinin paylaşımları aracılığıyla hedonik tüketimi teşvik etmek için kullanılan yöntemlere bakmaktır. Özellikle görsel öğelerin, söylem biçimlerinin ve takipçi etkileşimlerinin tüketim arzusunu oluşturmadaki rolü araştırılmıştır. Çalışma kapsamında 6 Instagram fenomeninin, lüks tüketim, moda, kozmetik ve yaşam tarzı kategorilerinde yer alan Instagram gönderileri analiz edilmiştir. Veriler, tematik içerik analizi, eleştirel söylem analizi ve multimodal analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, fenomenlerin yalnızca ürünleri satmadığını, aynı zamanda ideolojik anlamlar inşa ettiğini, sembolik sermaye oluşturduğunu ve belirli yaşam tarzlarını estetikleştirdiğini göstermiştir. Gönderilerde, ürünler çoğunlukla arzu nesnesi olarak sunulmuş; markalarla kurulan ilişkiler ise yalnızca tüketim düzeyinde değil, kimlik inşası, prestij aktarımı ve sosyal konumlama bağlamında da analiz edilmiştir. Ayrıca, fenomenlerin“idol”olarak nasıl konumlandırıldığı ve tüketiciye nasıl bir bağlılık ve aidiyet duygusu verdiği, takipçilerin yorumları üzerinden değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Instagram fenomenlerinin sadece hedonik tüketimi teşvik etmekle kalmadıkları, aynı zamanda tüketim kültürünü estetik, statü ve kimlik unsurlarıyla yeniden yarattıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examines how social media has become a dynamic space that reshapes people's consumption habits, identities, and everyday aesthetic sensibilities. Instagram influencers, as digital content creators and representatives of consumption culture, play a significant role in this transformation. The aim of this research is to examine the methods used to encourage hedonistic consumption through the posts of Instagram influencers. In particular, the role of visual elements, discourse forms, and follower interactions in creating consumption desire has been investigated. Within the scope of the study, Instagram posts from six Instagram influencers in the categories of luxury consumption, fashion, cosmetics, and lifestyle were analyzed. The data were evaluated using thematic content analysis, critical discourse analysis, and multimodal analysis methods. The findings show that influencers not only sell products but also construct ideological meanings, create symbolic capital, and aestheticize certain lifestyles. In the posts, products are mostly presented as objects of desire; the relationships established with brands are analyzed not only in terms of consumption but also in the context of identity construction, prestige transfer, and social positioning. Additionally, how influencers are positioned as“idols”and how they instill a sense of loyalty and belonging in consumers was evaluated through followers' comments. Ultimately, it was observed that Instagram influencers not only encourage hedonistic consumption but also redefine consumption culture through aesthetic, status, and identity elements.