An investigation on plasma antennas
Plazma antenleri üzerine bir inceleme
- Tez No: 166924
- Danışmanlar: PROF.DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plazma antenleri, plazma frekansı, DC plazma, plazma yansıtıcı, yarıiletken plazma VII, Plasma antenna, plasma frequency, DC plasma, plasma mirror, semiconductor plasma
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz PLAZMA ANTENLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME TIGREK, Recep Fırat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan HIZAL Ağustos 2005, 79 sayfa Plazma antenleri, gelişen iletişim teknolojisinin ve daha geniş frekans bantları için yükselen talebin anten sistemlerine yüklediği ek gerekleri karşılamak için yeni bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Bu tezde plazma antenleri, radar ve iletişim alanındaki uygulamalar açısından ele alınmıştır. Gaz ve yarıiletken plazmanın elektromanyetik dalgalarla etkileşimi teorik olarak incelenmiş ve gaz plazma ile mikro dalga etkileşimi üzerine bazı deneyler yapılmıştır. Deneylerin sonuçlan, 8 GHz frekanstaki mikro dalga ile etkileşimde bulunmaya yetecek yoğunlukta plazmanın nispeten basit bir düzenekle elde edilebildiğini göstermektedir. Plazma antenleri üzerine geçmişte diğer enstitüler tarafından yapılan çalışmalar, radar ve iletişim uygulamaları açısından önemli olan sonuçlar vurgulanarak incelenmiştir. En son olarak yarıiletken plazma tanıtılmış ve optik uyarılma ile oluşturulan yarıiletken plazmanın kullanıldığı bir anten sistemi önerilmiştir. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON PLASMA ANTENNAS TIGREK, Recep Fırat M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Altunkan HIZAL August 2005, 79 pages The plasma antennas offer a new solution to new requirements that are imposed on antenna systems with the advancing communication technology and increasing demand on wider frequency bands. In this thesis the plasma antennas are investigated for the radar and communication applications. The interaction of gas and semiconductor plasma with electromagnetic waves is inspected theoretically, and several experiments on the interaction of microwaves with gas plasma are conducted. Results of these experiments show that a relatively simple setup can produce plasma dense enough to interact with microwaves of frequency about 8 GHz. The previous studies of other institutes on plasma antennas are surveyed, emphasizing the results important for the use in radar and communication applications. Finally, semiconductor plasma is introduced, and an antenna system utilizing the semiconductor plasma generated by optical excitation is proposed. IV