Investigation of GMPLS applications in optical systems
Optik sistemlerde genelleştirilmiş çok-protokollü etiket anahtarlama uygulamalarının araştırılması
- Tez No: 166925
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GMPLS, RSVP-TE, etiket atama, kaynak yönetimi, bütünüyle optik iletişim.vıı, GMPLS, RSVP-TE, label assignment, resource management, lambda switching, all-optical label switching
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZ OPTİK SİSTEMLERDE GENELLEŞTİRİLMİŞ ÇOK-PROTOKOLLÜ ETİKET ANAHTARLAMA UYGULAMALARININ ARAŞTIRILMASI GÖKEN, Burcu Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüyal ERGÜL Ağustos 2005, 110 sayfa Bu çalışmada, geniş alan optik ağlardaki muhtemel etiket anahtarlama uygulamaları araştırılmıştır. Tezin amacı, genelleştirilmiş çok-protokollü etiket anahtarlama teknolojisini kullanarak verimli bir optik ağ iletişimi sağlayacak bir etiket atama yöntemi tasarlamaktır. Bu amacı gerçekleştirmeye yönelik iki yeni metot önerilmektedir: etiket atama metodu ve eklemeli etiket yapısı. Ağdaki kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesini sağlamak için yeni bir etiket atama metodu tasarlanmıştır. Eklemeli etiket yapısı ise etiketin optik ortamda işlenebilmesini amaçlamaktadır. Temel olarak dalga boyu anahtarlayabilen genelleştirilmiş çok-protokollü etiket anahtarlamalı ağlar ele alınmıştır. Önerilen etiket atama metodunun doğruluğunu göstermek için bir simulasyon programı geliştirilmiştir. vıSimulasyon sonuçlan, önerilen yöntemlerin bütünüyle optik ağların işleyişinde yararlı olabileceğini açıkça göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF GMPLS APPLICATIONS IN OPTICAL SYSTEMS GÖKEN, Burcu M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüyal ERGÜL August 2005, 110 pages In this study, possible applications of label switching in large area, fully optical networks are investigated. The objective was to design a label assignment method by using Generalized Multi-Protocol Label Switching (GMPLS) concept to get an efficient optical network operation. In order to fulfill this objective, two new approaches were proposed: a label assignment method and a concatenated label structure. Label assignment method was designed to provide an efficient utilization of resources. Concatenated label structure aimed handling the label in optical domain. Mainly, the lambda switch capable GMPLS networks were investigated. In order to verify the performance of label assignment method, a simulator was developed. IVThe results of simulation have clearly indicated that the proposed approaches could be beneficial in an optical network operation.