Optimization of Doppler processing by using bank of matched filters
Doppler işleminin uyumlu süzgeç öbeği kullanılarak eniyileştirilmesi
- Tez No: 166926
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Darbeli Doppler radarı, Doppler uyumsuzluğu, P4 kodu, genlik ağırlıklandırması, ters süzgeç vıı, Pulse Doppler radar, Doppler mismatch, P4 code, amplitude weighting, inverse filter
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZ DOPPLER İŞLEMENİN UYUMLU SÜZGEÇ ÖBEĞİ KULLANILARAK ENİYİLEŞTİRİLMESİ AKTOP, Onur Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın TANIK Eylül 2005, 139 sayfa Radarlarda uyumlu süzgeçler sistemin alıcılarında kullanılmaktadır. Hedefin hızı önceden bilinmediğinden sistemde kullanılan uyumlu süzgeç ile hedeften gelen işaretin birbirlerine uyumsuzluğundan dolayı sistemde kayıp oluşmaktadır. Radarın başarımı uyumlu süzgeç öbeği kullanılarak artırılabilir. Bu tezdeki çalışma uyumlu süzgeç öbeği yapısının en iyileştirilmesi ile başlamaktadır. Süzgeç öbeği yapısı için iki yöntem önerilmiş ve benzetimler yapılarak bu yöntemlerin başarımları bulunmuştur. Radar alıcı süzgecinin çıkış işareti sadece yankı alımı için kullanılan asıl tepeyi içermemekte, bunun yanında yan lopları da bulunmaktadır. Birden çok hedef barındıran bir ortamda, büyük bir hedefin yan lopları başka bir hedefin asıl tepesi gibi gözükebilmekte; bir çok hedefin birleşik yan lobu veya parazitler ise başka bir hedefi tamamen gölgeleyebilmektedir. Bu tezin ikinci kısmı radarın alıcı çıkışındaki yan lop seviyesinin düşürülmesiyle ilgili çalışmaları içerir. Bu amaçla iki yöntem üzerinde durulmuştur; bunlardan ilki klasik genlik ağırlıklandırması, diğeri ise ters süzgeç kullanarak toplam yan vilop enerjisinin asgari düzeye indirilmesidir. Her iki yöntem de yan lop seviyesini düşürürken uyumsuzluktan kaynaklanan kayıba ve asıl tepenin genişlemesine neden olur. Ters süzgeç yönteminde filtrenin öneminin filtre uzunluğu belirli bir değeri geçtikten sonra ortaya çıktığı gözlenmiştir. Son olarak hedeften gelen yankı işaretinin ve süzgeç katsayılarının kuvantalanmasının radarın başarımına etkileri değerlendirilmiştir. Kuvantalamanın 16 parçadan yapılmasının test edilen tüm alıcı süzgeçleri için yeterli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF DOPPLER PROCESSING BY USING BANK OF MATCHED FILTERS AKTOP, Onur M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın TANIK September 2005, 139 pages In radars, matched filters are used in the receiver of the system. Since the target velocity is not known a priori, degradation occurs due to mismatch of the return signal and the matched filter. The performance of the radar can be improved by using a bank of matched filters. The first topic investigated in this work is optimization of the bank of matched filter structure. Two methods are proposed for the design of the parallel filter structure and computations are performed with both methods. The output signal of a radar receiver filter consists not only of the main peak from the target but also of range sidelobes. In a multi-target radar environment, the sidelobes of one large target may appear as a smaller target at another range, or the integrated sidelobes from targets or clutter may mask all the information of another target. The second part of this thesis discusses the methods for decreasing the sidelobe level of the receiver output. Two methods are studied for this purpose. The first is the classical amplitude weighting and the second is the use of an inverse filter that ivminimizes total sidelobe energy. Both methods decrease the sidelobe levels while bringing a mismatch loss and main peak broadening. For the inverse filter case it is observed that the effect of inverse filter becomes evident as the filter length is increased beyond some point. Finally, the effects of quantization on video signal and the receiver filter coefficients are evaluated. It is observed that 16 bits quantization is sufficient for all kinds of receiver filters tested.