Gas production from hydrate reservoirs
Hidrat rezervuarlarından gaz üretimi
- Tez No: 166927
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA, DR. GEORGE MORİDİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrat, Doğalgaz, Üretim, Nümerik Modelleme, TOUGH vıı, Hydrate, Natural gas, Production, Numerical modeling, TOUGH
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZ HİDRAT REZERVUARLARINDAN GAZ ÜRETİMİ Alp, Doruk Yüksek lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna Ortak Tez Yöneticisi: Dr. George Moridis Haziran 2005, 149 sayfa Bu çalışmada, hidrat bölgesi altında serbest gaz bölgesi olan bir hidrat rezervuarından basınç düşürme yöntemiyle gaz üretimi; 3 boyutlu, 3 fazlı, eş-sıcaklıkta olmayan rezervuar için sayısal olarak modellenmiştir. Hidrat çözülümünün ısı alan bir faz değişimi olması, çalışmada sıcaklık değişimlerinin modellenmesini gerektirir, bu yüzden modelleme sırasında enerji denklemleri de kullanılmalıdır, önce Holder [11] tarafından çalışılan, daha sonra karşılaştırma amacıyla Moridis [22] tarafından tekrar çalışılan, kuramsal bir hidrat rezervuarından üretimi modellemek için; çok amaçlı rezervuar modeli TOUGH2'nin (Pruess [24]) halefi TOUGH-Fx ve onun ilk modülü TOUGH-Fx/Hydrate (Moridis [23]), kullanılmıştır. Çalışma 2 farklı rezervuar modeli içerir, hidrat bölgesinde %30 gaz (model 1), ve %30 su (model 2). Bu modeller, ayrıca kuyu içi ısıtmasının etkilerini gözlemlemek için de incelenmiştir. Modelleme çalışmasının belirgin sonuçları şunlardır:. Model 1'de (hidrat bölgesinde hidrat-gaz), hidrat bölgesinin üst kısmında ikinci bir çözünme yüzeyi gelişmiş ve hidrattan en belirgin metan salınımı buradan gerçekleşmiştir.. Model 2'de (hidrat bölgesinde hidrat-su), sıvı fazına etkiyen yüksek kılcal basınç fonksiyonu yüzünden ikinci çözünme yüzeyi tam olarak gelişememiş ve ardışık buz katmanlarına benzer bir yapı oluştuğu gözlenmiştir. vi. Üretilen serbest gazın hidrattan çözünen gaz ile toplam yenileme miktarı (ilk 5 yıl için) ve yenileme oranı (ilk 3.5 yıl için) Model 2'de daha yüksektir. Bu sonuç üretim kaynaklı basınç düşümünün düşük sıkıştırılabilirlikli suyun varlığı ile tüm rezervuarda kısa sürede hissedilmesinden kaynaklanmaktadır. Holder [11] ve Moridis [22]'in önceki çalışmalarına kıyasla bu çalışmada ilk 3 yıl için elde edilen gaz salınım miktarı oldukça düşüktür, bunun temel nedeninin tanımlanmış olan yüksek kılcal basınç fonksiyonu olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GAS PRODUCTION FROM HYDRATE RESERVOIRS Alp, Doruk M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna Co-Supervisor: Dr. George Moridis June 2005, 149 pages In this study; gas production by depressurization method from a hydrate reservoir containing free gas zone below the hydrate zone is numerically modeled through 3 dimensional, 3 phase, non-isothermal reservoir simulation. The endothermic nature of hydrate decomposition requires modeling to be non-isothermal; hence energy balance equations must be employed in the simulation process. TOUGH-Fx, the successor of the well known multipurpose reservoir simulator TOUGH2 (Pruess [24]) and its very first module TOUGH-Fx/Hydrate, both developed by Moridis etal [23] at LBNL, are utilized to model production from a theoretical hydrate reservoir, which is first studied by Holder [11] and then by Moridis [22], for comparison purposes. The study involves 2 different reservoir models, one with 30% gas in the hydrate zone (case 1) and other one with 30% water in the hydrate zone (case 2). These models are further investigated for the effect of well-bore heating. The prominent results of the modeling study are:. In case 1, second dissociation front develops at the top of hydrate zone and most substantial methane release from the hydrate occurs there.. In case 2 (hydrate-water in the hydrate zone), because a second dissociation front at the top of hydrate zone could not fully develop due to high capillary pressure acting on liquid phase, a structure similar to ice lens formation is observed. IV. Initial cumulative replenishment (first 5 years) and the replenishment rate (first 3.5 years) are higher for case 2 because, production pressure drop is felt all over the reservoir due to low compressibility of water and more hydrate is decomposed. Compared to previous works of Holder [11] and Moridis [22], amount of released gas contribution within the first 3 years of production is significantly low which is primarily attributed to the specified high capillary pressure function.