Mathematical analysis of peeling of carrots
Havuçların soyulmasının matematiksel analizi
- Tez No: 166928
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BAYINDIRLI, PROF. DR. NEVZAT ARTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: buharla soyma, havuç, kimyasal soyma, matematiksel analiz, pektin vıı, carrot, chemical peeling, mathematical analysis, pectin, steam peeling
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz HAVUÇLARIN SOYULMASININ MATEMATİKSEL ANALİZİ Aydın, Özlem Y.Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Levent Bayındırlı Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat Artık Ağustos 2005, 93 sayfa Bu çalışmada Beypazarı havuçları kimyasal ve buhar yöntemleriyle soyulmuştur. Havuçların kimyasal yöntemle soyulmasında sıcaklık, NaOH çözeltileri konsantrasyonu ile daldırma sürelerinin etkileri çalışılmış ve optimum zaman- sıcaklık-konsantrasyon ilgileri matematiksel olarak analiz edilmiştir. Uygun konsantrasyon-sıcaklık-zaman bileşimi sadece soyulma derecesi göz önünde bulundurularak seçilmiştir.Sıcaklık ve çözelti konsantrasyonun artışı soyulma süresinin kısalmasını sağlar. Fakat, çözelti sıcaklığının havuç kalitesi için daha önemli bir faktör olduğu anlaşılmıştır. Matematiksek olarak, %0,75 NaOH çözeltisi, 77°C'de 10,5 dakika uygulanmasının optimum olduğu belirlenmiştir. Buharla soymada soyulmuş alan-zaman ilgileri matematiksel olarak analiz edilmiştir. Tam soyulmaya 8,5 dakikada ulaşılmıştır. Tam soyulma koşullarında kimyasal ve buharla kabuk soyma yöntemlerinin havuçların kalitesine olan etkileri araştırılmıştır. Daha sonra, kimyasal soyulmadaki matematiksel optimum değer kalite parametreleri için değerlendirilmiştir. Kimyasal soyulma optimum değeri sadece soyulma verimi- pektin ilgisine denk düşmektedir. Buharla kabuk soymada soyulma verimi kimyasal vıyöntemle soymadakinden yüksektir. Geleneksel yöntemle soyulmayla kıyaslayınca kimyasal yöntemdeki renk değeri tüketici beğenisine daha uygundur. Sonuç olarak, gelecek prosesin ihtiyacına göre iki yöntem de uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MATHEMATICAL ANALYSIS OF PEELING OF CARROTS Aydın, Özlem M.S., Department of Food Engineering Supervisor : Prof. Dr. Levent Bayındırlı Co-Supervisor: Prof. Dr. Nevzat Artık August 2005, 93 pages In this study, carrots of Beypazarı variety, cultivated during 2004 season were chemically and steam peeled. Effects of temperature, concentration of NaOH solutions and immersion time on lye peeling of carrots were studied; optimum time- temperature-concentration relations were analyzed mathematically. Then suitable combinations of concentration, temperature and time were determined just by considering degree of peeling. Increases in both temperature and concentration of lye solution led to a decrease in peeling time. However it was observed that the temperature of the lye solution was the main effect on the quality of carrots. Treatment with 0.75 % NaOH at 77°C for 10.5 minutes was found to be optimum to peel the carrots, mathematically. In steam peeling, the peeled surface area-time relations were analyzed mathematically. Complete peeling was achieved at 8.5 minutes. Under complete peeling conditions, the effect of chemical and steam peeling on quality of carrots were determined. Then the mathematical optimum value for chemical peeling was evaluated for quality parameters. The optimum chemical IVpeeling value was fitted to the peeling yield-pectin relations. The peeling yield of steam peeled carrot was higher than the chemically peeled carrot. The color of the chemically peeled carrot had the highest consumer acceptance compared to conventional peeling. Finally, the two conditions were suitable for considering the need of the plant design.