Pea protein isolate production
Bezelye protein izolatinin üretimi
  1. Tez No: 166930
  2. Yazar: EMRE GÜRGEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUAT UNGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bezelye, Bezelye Protein İzolatı, Sulu-çözücü Özütleme VH, Pea, Pea Protein Isolate, Aqueous-solvent Extraction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZ BEZELYE PROTEIN IZOLATININ ÜRETİMİ GÜRGEN, Emre Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suat UNGAN Ağustos 2005, 69 sayfa Bezelye taneleri yüzde 12.0±0.1, 13.0±0.1, 14.0±0.1, %15.0±0.3 nem içeriğine ulaşması için koşullandırılmış, öğütülmüş ve 53, 106, 212, 425 ve 850 µm tanecik büyüklüklerinde sınıflandırılmıştır. Koşullandırma işleminin (12.0±0.1, 13.0±0.1, 14.0±0.1, %15.0±0.3) farklı tanecik büyüklüklerine sahip koşullandırılmamış (%11.45±0.05) bezelye tanelerine kıyasla, kütle ve protein dağılımı oranlarında önemli bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. VIBu çalışmada bezelye protein izolatı üretimi için sulu-çözücü özütlemesi yöntemi kullanılmıştır. Protein özütlemesi için öğütülmüş bezelye taneleri alkali solüsyon ile işleme tabi tutulmuş ve sonrasında çökelmenin gerçekleşmesi için çözeltinin pH' sı protein izoelektrik noktasına (pH=4.5) kadar düşürülmüştür. Santifurüj yöntemi ile çöken protein kısmı geriye kalan sıvı kısımdan ayrılmıştır. Bu çalışmada kullanılan sulu-çözücü özütlemesi yönteminin değişkenleri olarak özütleme yapılan ortamın pH'sı, tanecik büyüklüğü, özütleme yapılan ortamın sıcaklığı, katı maddenin çözücüye oram ve özütleme yapılan ortamın tuz yoğunluğu çalışılmıştır. Buna göre en yüksek verim şu koşullarda elde edilmiştir; özütleme yapılan ortamın pH' sı: 12.0, bezelyenin tanecik büyüklüğü: 53 jtm, özütleme yapılan ortamın sıcaklığı: 40 °C, özütleme çözeltisinin bezelye ununa oram: 5.0 ve özütleme ortamında tuz bulunmamasıdır. Yukarıda belirtilen özütleme değişkenleri ile elde edilen en yüksek verim 72.75% olup elde edilen ürün kuru bazda 93.29% protein içermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PEA PROTEIN ISOLATE PRODUCTION GÜRGEN, Emre M. Sc, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Suat UNGAN August 2005, 69 pages Pea seeds were tempered at moisture contents of 12.0±0.1, 13.0±0.1, 14.0+.0.1 and 15.0±0.3%. The seeds with different moisture contents were then milled and fractioned according to the particle size of 53, 106, 212, 425 and 850 jun. Tempering the pea seeds (12.0±0.1, 13.0+0.1, 14.0+0.1 and 15.0±0.3%) did not significantly affect the mass and protein fraction in comparison with the pea seeds that are not tempered (11.45±0.05%). IVFor the production of pea protein isolate, aqueous-solvent extraction method was used. The protein was extracted with an alkali solution from the ground pea-seeds and precipitated from the extract by bringing the pH down to isoelectric point (pH=4.5). The precipitated protein was separated from the supernatant by centrifugation. The effects of extraction parameters on the yield of extraction such as pH, particle size, temperature, solvent to solid ratio, and salt were studied. The maximum yields were obtained at these conditions; pH: 12.0 for the alkalinity of the extraction medium, 53 \im for the particle size, 40°C for the extraction temperature, 5.0 for the solvent to solid ratio and 0.0 M for the saline concentration. At these extraction conditions, the maximum protein recovery was 72.75% resulting in a product containing 93.29% protein on a dry basis.