Implementation and performance analysis of the DVB-T standard system
DVB-T standart sisteminin gerçekleştirilmesi ve başarım incelemelerinin yapılması
  1. Tez No: 166937
  2. Yazar: MEHMET YÜKSEKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL ENGİN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DVB-T, OFDM, kanal tahmini, kanal eşitlemesi, çerçeve eş zamanlaması, hatalardan korunma kodlaması vıı, DVB-T, OFDM, channel estimation, channel equalization, frame synchronization, error-protection coding
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ DVB-T STANDART SİSTEMİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ VE BAŞARIM İNCELEMELERİNİN YAPILMASI Yüksekkaya, Mehmet Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. T. Engin Tuncer Kasım 2005, 94 sayfa Karasal, Sayısal Görüntü Yayım (DVB-T), MPEG-2 görüntülerinin kablosuz yayım belirleyen bir standarttır. DVB-T kanal kodlama çözüm yollarına dayanır ve Dikgen Frekans Bölüşümlü Çoklama (OFDM) tekniğini kipleme için kullanır. Bu tezde, Sayısal Görüntü Yayım (DVB) standartı olan ETSI EN 300 744'ü MATLAB bilgisayar programı üzerinde gerçekledik. Bu sistem belli başlı bloklardan oluşur, bu bloklardan birkaçı isimlendirilirse bunlar, OFDM kiplemesi, kanal tahmini, kanal eşitlemesi, çerçeve eşzamanlaması ve hatalardan korunma kodlamasıdır. Bütün sistemin başarımını çeşitli kablosuz yayın soranları için inceledik. Bu başarım incelemelerinde, Doppler kaymasını içeren Rayleigh sönümlü çok-yollu kanallarım, ve çerçeve eş zamanlaması hatalarını göz önünde bulundurduk, ikil hata oranına (BER) ve kanalın en düşük karesel hata (MSE) oranına karşılık çeşitli Doppler kayma değerlerinin, çeşitli kanal eşitleme vitekniklerinin ve çeşitli kanal tahmini çözüm yollarının başarım sonuçlarım elde ettik. Ayrıca, kanal tepkisinin ara değerlenmesi için farklı ara değerleme metotlarım inceledik. En az ortalama kare eşitleme tipinin sıfır tazyikleme eşitlemesine göre sembol kestiriminin başarımının daya iyi olduğunu gösterildi. Bununla beraber pratik uygulamalarda kanal tepkisinin zaman frekans ara değerlemesi için zamanda doğrusal ve frekansta alçak geçiren ara değerlenme kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION AND PERFORMANCE ANALYSIS OF THE DVB-T STANDARD SYSTEM Yüksekkaya, Mehmet M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. T. Engin Tuncer November 2005, 94 pages Terrestrial Digital Video Broadcasting (DVB-T) is a standard for wireless broadcast of MPEG-2 video. DVB-T is based on channel coding algorithms and uses Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) as a modulation scheme. In this thesis, we have implemented the standard of ETSI EN 300 744 for Digital Video Broadcasting in MATLAB. This system is composed of the certain blocks which include OFDM modulation, channel estimation, channel equalization, frame synchronization, error-protection coding, to name a few of such blocks. We have investigated the performance of the complete system for different wireless broadcast impairments. In this performance analysis, we have considered Rayleigh fading multi-path channels with Doppler shift and framing synchronization errors and obtained the bit error rate (BER), and channel minimum square error performances versus different maximum Doppler shift IVvalues, different channel equalization techniques and different channel estimation algorithms. Furthermore, we have investigated different interpolations methods for the interpolation of channel response. It is shown that minimum mean-square error (MMSE) type equalization has a better performance in symbol estimation compared to zero forcing (ZF) equalizer. Also linear interpolation in time and low pass frequency interpolation, for time frequency interpolation of channel response can be used for practical application.