Geometrical analysis of bridge forms and their feasibility in structural design
Köprü formlarının geometrik analizi ve strüktürel tasarımlarındaki yapılabilirliği
- Tez No: 166978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Köprü, Yaya Köprüsü, Köprü Estetiği, Taşıma Kapasitesi vıı, Bridges, Footbridges, Bridge Aesthetics, Structural Capacity
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ KÖPRÜ FORMLARININ GEOMETRİK ANALİZİ VE STRÜKTÜREL TASARIMLARINDAKİ YAPILABİLİRLİĞİ BERK, Aysu Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan Ünay Mayıs 2005, 110 sayfa Köprüler hem mühendislik hem de mimarlık açısından değerleri olan yapılardır. Toplum içindeki önemleri sadece fonksiyonlarından dolayı değil, biçim ve duruşlarından da kaynaklanmaktadır. Diğer yapılarla kıyasla daha uzun açıklıkları geçerler. Bu uzun geçişin önemi sadece nitel değil aynı zamanda niceldir. Şekil ile işlev arasındaki anlamlı uyum bütün yapıya yansımaktadır. vıYaya köprüleri diğer köprü türleri içinde insanlara daha yakın olan bir cinstir. Daha küçük boyutlara sahip ve hafif oldukları için, bu köprülerin tasarımında estetik unsurlara daha çok önem verilebilinir. Bu çalışmada, köprüler hem mimarlık ve hem de mühendislik açısından basitçe incelenmiştir. Yaya köprülerinin günlük hayattaki önemleri ve farklılıkları araştırılmıştır. Ankara'da mevcut olan bazı yaya köprüleri incelenmiş ve bunlardan esinlenerek analitik modeller yapılmıştır. Bazı düzenlemeler sonucunda, yeni köprü örnekleri elde edilmiş, boyutları ve taşıma sistemleri göz önünde tutularak kıyaslamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOMETRICAL ANALYSIS OF BRIDGE FORMS AND THEIR FEASIBILITY IN STRUCTURAL DESIGN BERK, Aysu M.S., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Ünay May 2005, 110 pages Bridges are structures that have both engineering and architectural value. The importance bridges have in society is not only due to their function but their form and posture. Bridges are structures that pass longer spans among all other structures. This passageway includes not only the quantitative values, but the quality also. The perfect harmony between its form and function is reflected in its overall structure. IVFootbridges are the most intimate type of bridges for people. Usually of smaller dimensions and lighter weight, the design for these types is done with more aesthetic care. In this study, bridges are briefly analyzed from both architectural and engineering points of view. The differences and importance of footbridges in daily life are studied. Some of the existing footbridges in Ankara are observed and models, inspired by them, are made. With necessary adaptations, new cases are obtained and comparisons in their dimensions and structural system are realized.