Problems caused by coastal law and decision making mechanism in small coastal settlements: Case study Muğla-Bozburun
Kıyı kanunu ve karar alma mekanizmalarının küçük kıyı yerleşmelerinde oluşturduğu problemler: Örnek çalışma Muğla-Bozburun
  1. Tez No: 166980
  2. Yazar: ÖZGÜR ALMAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı Planlaması, Küçük Kıyı Kasabaları, Kıyı Kanunu, Sahil Şeridi, Karar Alma Mekanizmaları, Coastal Planning, Small Coastal Towns, Coastal Law, Shore Strip, Decision-making Mechanisms. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZ KIYI KANUNU VE KARAR ALMA MEKANİZMALARININ KÜÇÜK KIYI YERLEŞMELERİNDE OLUŞTURDUĞU PROBLEMLER: ÖRNEK ÇALIŞMA MUĞLA- BOZBURUN ALMAÇ, Özgür Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Adnan BARLAS Mayıs 2005, 157 sayfa Türkiye'de kapsamlı (bütüncül) bir kıyı politikası bulunmamaktadır. Bununla birlikte kıyı alanlarını ilgilendiren pek çok farklı politika ve bu politikaların uygulanma sürecinin tariflendiği yasal düzenlemeler ve bu düzenlemeler sonucu kurgulanmış kurumsal yapılar mevcuttur. Kıyılara ilişkin tanımlı bir kıyı kanunu bulunsa bile, bu kanunun idari olarak tanımladığı kıyı ve sahil şeridinden yararlanma esaslarını belirleyen kuralların uygulanabilirlikleri sürekli tartışma konusu olmuştur. Anayasa ile kıyıların ve sahil şeritlerinin kamu yararına ve çevrenin korunması çerçevesinde kontrol altına alınması ilkesi benimsenmiştir. Yürürlükteki Kıyı Kanunu, sabit olarak tariflenen sahil şeridinde tek tip bir mekansal desen oluşturulmasını öngörmektedir. Bu durum, küçük kıyı yerleşimlerinin tarih boyunca deniz ile iç içe yaşamış olan mevcut karakterlerinin görmezlikten gelinmesi ve bu yerleşimlerin deniz ile olan ilişkilerinin koparılması anlamına gelmektedir. Kanunda önerilen planlama yaklaşımı ile oluşturulmak istenilen mekansal desenin küçük kıyı yerleşimlerinde ne kadar kamu yararına ve çevre koruma ilkelerine hizmet ettiğinin ortaya konulması ve eleştirilmesi tezin ana hedefidir. Sonuç olarak bu tezde Kıyı Kanunu'nun Bozburun yerleşiminde yarattığı uygulama problemleri ortaya konulmuştur. Kıyı Kanunu'nun, her ölçekteki kıyı yerleşimi için aynı plan kararlarını önermesi yerine, bu süreçte planlamanın gücünün arttırılmasına ve buna bağlı olarak kurumsal yapının yeniden düzenlenmesine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBLEMS CAUSED BY COASTAL LAW AND DECISION MAKING MECHANISM IN SMALL COASTAL SETTLEMENTS: CASE STUDY MU?LA- BOZBURUN ALMAÇ, Özgür M.S., Department of City and Regional Planning in Urban Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Adnan BARLAS May 2005, 157 pages In Turkey, there is not a comprehensive (integrated) coastal policy. In addition, there are many different policies and legal regulations describing the implementation processes of these policies and institutional structures emerged as the consequences of these regulations concerning the coastal areas. Although there is a coastal law specified for the coasts, the applicability of the rules determining the utilization principles of the coast and shore strip described with this law administratively has always been controversial. In the Constitution, the principle of controlling the coasts and shore strips within the framework of public interest and environmental protection was adopted. The valid Coastal Law necesitates the formation of a uniform spatial pattern in the shore strip described in a stable manner. This situation means that the existing characteristics of small coastal settlements, existed in an integration with the sea throughout the history, were ignored and the relations of these settlements with the sea were disconnected. The main target of the thesis is to put forward and critisize to what extent the spatial pattern desired to constitute with the planning approach proposed in the Law is in service of the public interest and principles of environmental protection in the small coastal settlements. Finally, the implementation problems caused by the Coastal Law in Bozburun are put forward in this thesis. Recommendations are given concerning that the power of planning should be increased in this process and accordingly institutional structure should be rearranged in stead of the Coastal Law's proposing similar plan decisions for the coastal settlements at any scale.