Unexpected cyclization of Dipyridyl-Glycoluril in the presence of formaldehyde and strong acid: A new scaffold with a potential as a receptor and synthesis of various calixarene precursors
Bipiridil-Glikolüril'in formaldehit ve güçlü asit birlikteliğinde beklenmedik halkalaşması: Potansiyel algılayıcı olan yeni bir yapı ve çeşitlikalixaren öncümoleküllerinin sentezi
  1. Tez No: 166984
  2. Yazar: ORKUN CEVHEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glikolüril, Kükürbitüril, Kükürbitüril türevleri, Eşik moleküller viYapılan ikinci çalışmada, belirli önemli Kaliks[4]aren türevleri sentezlendi. Bu moleküller önemli moleküler, gfycolurils, cucurbituril, cucurbituril derivatives, molecular scaffolds In the second work
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz Bipiridil-Glikolüril'in Formaldehit ve Güçlü Asit Birlikteliğinde Beklenmedik Halkalaşması: Potansiyel Algılayıcı Olan Yeni Bir Yapı Cevheroğlu, Orkun Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin U. Akkaya Ağustos 2005, 80 sayfa Bu tez, master çalışmaları süresince tamamlanmış, birbirinden bağımsız iki çalışmayı içermektedir. Araştırmanın bir kısmı Bipiridil-Glikolüril'in formaldehit ve güçlü asit birlikteliğinde beklenmedik halkalaşmasını ve diğer kısım da öncü Kaliksaren Grevlerinin sentezi hakkındadır. Periferik Piridin yerleştirilmiş kükürbitüril sentezi gelişiminde, beklenmemiş halkalaşmış bir ürün elde edildi. Dikkatli NMR analizleri onu takip eden kütle spektrometresi ve ön kristalografik araştırmalar, bize yapıyı aydınlatmada yardımcı oldu. Yapıda iki tane kuarterner piridin fonksiyonları ve potansiyel bir algılayıcı için uygun oluk vardır. Bunlara ek olarak, aynı ana Glikolüril yapısında olduğu gibi, geriye kalan iki üre türevi azot alkil halojenürlerle alkillenebilmektedir. Sonuç olarak, inanıyoruz ki bu yüksek verimli reaksiyon yeni grup anyon algılayıcıları için yeni bir giriş olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Unexpected Cyclization of Dipyridyl-glycoluril in the Presence of Formaldehyde and Strong Acid: A New Scaffold with a Potential as a Receptor Cevheroğlu, Orkun M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Engin U. Akkaya August 2005, 80 pages This thesis covers combination of two independent works accomplished throughout the study. One part research is about the unexpected cyclization of Dipyridyl-glycoluril, and the other part is about synthesis of precursor calix[4]arene derivatives. In an attempted synthesis of peripherally pyridine substituted cucurbituril, an unexpected cyclized product was obtained. A careful NMR analysis followed by mass spectrometry and preliminary crystallographic analyses, helped us in resolving the structure. The structure has two quaternized pyridine functionalities and a groove suitable as a potential receptor site. In addition, just like the parent glycoluril structure, two remaining urea-derived nitrogens can be alkylated by alkyl halides. Thus, we believe this high yielding reaction may become an entry point to a new class of anion receptors. IV