Synthesis of compliant bistable four-link mechanisims for two positions
Çift pozisyonlu esnek dört uzuvlu mekanizmaların iki pozisyona göre sentezi
  1. Tez No: 166992
  2. Yazar: LEVENT SUBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek mekanizma, Çift pozisyonlu mekanizma, Dört uzuvlu mekanizma, Katımsı cisim modeli, Compliant mechanism, Bistable mechanism, Four-bar mechanism, Pseudo-rigid-body model. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz ÇİFT POZİSYONLU ESNEK DÖRT UZUVLU MEKANİZMALARIN İKİ POZİSYONA GÖRE SENTEZİ Subaşı, Levent Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ Kasım 2005, 77 sayfa Bu çalışmanın amacı, çift pozisyonlu esnek dört uzuvlu mekanizmalar için bir tasarım yaklaşımı sunmaktır. Tasarım girdileri, mekanizmanın iki pozisyonu, pozisyonlar arasında geçiş için gereken kuvvet ve mekanizmanın ömrüdür. Burada sunulan teori, bulaşık makinelerinde kullanılan kapı kilidi parçasına uyarlanacaktır. Mevcut tasarımda bu mekanizma, yayla iki konuma sabitlenen, rijit uzuvlardan oluşan bir kol-kızak mekanizmasıdır. Mekanizma çift pozisyonlu esnek dört uzuvlu bir mekanizma olarak yeniden tasarlanmış ve prototip bir parça üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF COMPLIANT BISTABLE FOUR-LINK MECHANISMS FOR TWO POSITIONS Subaşı, Levent M.S, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Eres SÖYLEMEZ November 2005, 77 pages The aim of this study is to present a design approach for compliant bistable four- link mechanisms. The design constraints are the two positions of the mechanism, the force required to snap between the positions and the fatigue life of the designed mechanism. The theory presented here will be applied to the door lock mechanism used in commercial dishwashers, which is originally designed as a rigid inverted slider crank mechanism snapping between two positions with the force applied by a spring. The mechanism is re-designed as a compliant bistable four-link mechanism and a prototype has been manufactured.