Momentum exchange in coaxial jet flows
Eş eksenli jet akımlarında momentum değişimi
- Tez No: 166998
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sınırlandırılmış eşeksenli jetler, momentum değişimi, jet pompası, confined coaxial jets, momentum exchange, jet pump IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZ EŞ EKSENLİ JET AKIMLARINDA MOMENTUM DEĞİŞİMİ Peker, Ekim Atilla Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. İsmail Aydın Aralık 2005, 56 sayfa Eş eksenli jet akımları su pompası olarak oldukça geniş bir pratik uygulama alanına sahiptir. Bu tür sistemlerin verimliliği kompleks türbülans mekanizma ve geniş ölçek vorteks yapılardan etkilenmektedir. Eş eksenli borulardan çıkan jet akımının momentum değişim oranını ve karışımını tahmin edebilmek için bir deney düzeneği kurulmuştur. Jetlerin farklı debi oranlan için karışım borusu duvarı boyunca basınç dağılımı ölçülmüştür. Güncel deneye ilave olarak, literatürdeki iki adet deneyin nümerik verileri deney durumu olarak alınmıştır. FLUENT kullanılarak, deney durumları için nümerik çözümler sağlanmıştır. Deneysel ve sayısal çözümler karşılaştırıp FLUENT' in yeterliliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOMENTUM EXCHANGE IN COAXIAL JET FLOWS Peker, Ekim Atilla M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ismail Aydm December 2005, 56 pages Coaxial jet flows have a considerable practical application area as water jet pumps. Efficiency of such systems is affected by complex turbulence mechanisms and large-scale vortex structures formed in the mixing regions. An experimental setup is constructed to estimate the momentum exchange rates and mixing of the two jet flows from the coaxial pipes. Pressure distributions along the mixing pipe wall are measured for different flow ratios of the jets. In addition to present experiments, numerical data of two experimental studies from the literature are considered as test cases. Numerical solutions for the test cases are obtained using FLUENT. Experimental and numerical results are compared and adequacy of FLUENT solution is illustrated.