Synthesis and electrochromic properties of conducting copolymers of dioxocino -and dithiocino- quinoxalines with bithiophene
Dioksosino -ve ditiyosino- kinoksalinlerin bitiyofen ile iletken kopolimerlerinin sentezlenmesi ve elektrokromik özellikleri
  1. Tez No: 167033
  2. Yazar: ŞENİZ BEYAZYILDIIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dioksosino- and ditiyosino- kinoksalin monomerleri, Elektrokimyasal kopolimerizasyon, iletken kopolimerler, Elektrokromizm, Spektroelektrokimya, Elektrokromik Cihazlar vıı, Dioxocino- and dithiocino- quinoxaline based monomers, Electrochemical copolymerization, Conducting copolymers, Electrochromism, Spectroelectrochemistry, Electrochromic Devices
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz DİOKSOSİNO- VE DİTİYOSİNO- KİNOKSALİNLERÎN BİTİYOFEN İLE İLETKEN KOPOLİMERLERİNİN SENTEZLENMESİ VE ELEKTROKROMİK ÖZELLİKLERİ Beyazyıldınm, Şeniz Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Haziran 2005, 59 sayfa İki yeni monomer; 2-benzil-5,12-dihidro-2/f- pirolo[3',4':2,3][l,4]dioksosino[6,7-b]kinoksalin (DPOQ) ve 5,12- dihidrotiyeno[3',4' :2,3][1,4]ditiyosino[6,7-b]kinoksalin (DTTQ) sentezlendi. Monomerlerin kimyasal yapılan Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi ('H- NMR), Fourier Transform Infrared Spektroskopisi (FTIR) ve Kütle Spektrometri (MS) yöntemleri kullanılarak aydınlatıldı. DPOQ monomerinin bitiyofen (BT) ile kopolimeri, asetonitril (ACN)-tetrabutilamonyum tetrafluoroborat (TBAFB) çözücü- elektrolit sistemi içinde gerçekleştirildi. DTTQ monomerinin bitiyofen ile kopolimeri, diklorometan (DCM)-tetrabutilamonyum heksafluorofosfat (TBAFP) çözücü- destek elektrolit sistemi içersinde gerçekleştirildi. Elde edilen kopolimerlerin karakterizasyonu dönüşümlü voltametri (CV), Taramalı Elektron Mikroskopisi (SEM) ve UV-görünür bölge Spektroskopisi ile gerçekleştirildi. Örneklerin iletkenlikleri dört-nokta tekniği ile belirlendi. Bunların yanı sıra, kopolimerlerin vispektroelektrokimyasal ve elektrokromik özellikleri incelendi. Ek olarak, P(DPOQ- co-BT) ve P(DTTQ-co-BT) kopolimerlerinin poli(3,4-etilendioksitiyofen) (PEDOT) ile elektrokromik cihazları kuruldu. Cihazların spektroelektrokimyasal özellikleri, elektrokromik çevirmeleri ve açık devre hafızaları araştırıldı. Cihazlarin iyi çevirme zamanlan, uygun optik kontrastları ve optik hafızaları olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND ELECTROCHROMIC PROPERTIES OF CONDUCTING COPOLYMERS OF DIOXOCINO- AND DITfflOCINO- QUINOXALINES WITH BITHIOPHENE Beyazyildinm, Şeniz M.Sc., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare June 2005, 59 pages Two new monomers; 2-benzyI-5,12-dihydro-2#- pyrrolo[3',4':2,3][l,4]dioxocino[6,7-b]quinoxaline (DPOQ) and 5,12- dihydrothieno[3',4':2,3][l,4]dithiocino[6,7-b]quinoxaline (DTTQ), were synthesized. The chemical structures of the monomers were characterized by Nuclear Magnetic Resonance ('H-NMR), Fourier Transform Infrared (FTIR) and Mass Spectrometry (MS). Copolymer of DPOQ with bithiophene (BT) was synthesized via potentiostatic electrochemical polymerization in acetonitrile (ACN)-tetrabutylammonium tetrafiuoroborate (TBAFB) solvent-electrolyte couple. For DTTQ, copolymerization with bithiophene was achieved via potentiodynamic method in dichloromethane (DCM)-tetrabutylammonium hexafluorophosphate (TBAFP) solvent-electrolyte couple. Characterizations of the resulting copolymers were performed by cyclic voltammetry (CV), FTIR, Scanning Electron Microscopy (SEM) and UV-Vis Spectroscopy. Four-probe technique was used to measure the conductivities of the samples. Moreover, the spectroelectrochemical and electrochromic properties of the copolymer films were investigated. In addition, dual type polymer electrochromic ivdevices (ECDs) based on P(DPOQ-co-BT) and P(DTTQ-co-BT) with poly(3,4- ethylenedioxythiophene) (PEDOT) were constructed. Spectroelectrochemistry, electrochromic switching and open circuit stability of the devices were studied. They were found to have good switching times, reasonable contrasts and optical memories.