Anchorage strength of fiber reinforced polymers
Lifli polimerlerin ankaraj dayanımları
- Tez No: 167074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ BİNİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lifli Polimer (LP), Sıva, Tuğla, Ankaraj Dayanımı Modeli, Ankaraj Çeşitleri, Fiber Reinforced Polymers (FRPs), Plaster, Hollow Clay Tile, Anchorage Strength Model, Anchorage Types iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz LİFLİ POLİMERLERIN ANKARAJ DAYANIMLARI Çamlı, Ümit Serdar Yüksek Lisans, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Barış Binici Kasım 2005, 83 sayfa Lifli polimerler, kolay uygulanabilmesi ve yüksek dayanım-ağırlık oranı sayesinde son yıllarda güçlendirme projelerinde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Lifli polimerler kullanılarak yapılan güçlendirme projelerinin hesaplamalarında ankraj dayanımının önemli bir rolü vardır. Bu çalışmada, beton veya tuğla elemanların sıvalı veya sıvasız yüzeylerine yapıştırılmış karbon lifli polimerlerin kesme dayanımları üzerine deneysel bir program sunulmuştur. Bu deneysel çalışmada çift eksen çekme deney düzeneği kullanılarak değişik ankraj metotlar denenmiştir. Mevcut çalışmalara ve tarafımızca yapılan deneysel gözlemlere dayanılarak şerit tipi ankraj çeşitleri için kullanışlı bir ankraj dayanım modeli oluşturulmuştur. Bu, yüzeyleri sıvalı veya sıvasız olan beton veya tuğla elemanlar ile lifli polimer birleşim kapasiteleri için gömme ve beton dayanımlarını da hesaba katan uygun bir modeldir. Modelden elde edilen sonuçlar deneysel gözlemler ile uyuşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANCHORAGE STRENGTH OF FIBER REINFORCED POLYMERS Çamlı, Ümit Serdar M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Bans Binici November 2005, 83 pages Fiber reinforced polymers (FRPs) have gained popularity in upgrade projects for reinforced concrete structural elements within the last decade because of its ease of application and high strength-to-weight ratio. In the design of an effective retrofitting solution by means of an FRP system, the anchorage capacity has an important role. This study presents the results of an experimental program conducted to determine the strength of carbon fiber reinforced polymers (CFRPs) bonded to concrete prisms or hollow clay tiles that are finished with or without plaster. In the experimental program, different types of anchorage methods were tested in a double shear push-out test setup. A simple and effective strength model is proposed for strip type anchorages based on the existing analytical models and experimental observations from this study. This new model is suitable for determining the design capacity of CFRP-to-concrete and CFRP-to- hollow clay tile joints with or without plaster and accounts for the presence of embedment and concrete strength. Obtained results by using this model were found to closely match with the experimental observations.