Effects of retempering with superplasticizer on properties of prolonged mixed mineral admixture containing concrete at hot weather conditions
Sıcak hava koşullarında süper akışkanlaştırıcıyla kıvam düzeltmesi işleminin, uzun süre karıştırılmış mineral katkılı betona etkileri
  1. Tez No: 167073
  2. Yazar: KAZIM YAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LUTFULLAH TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Sürükleme, Hazır Beton, Kıvam Düzeltmesi, Mineral Katkı, Sıcak Hava, Süper Akışkanlaştırıcı, Uzun Süreli Karıştırma vii, Air Entrainment, Höt Weather, Mineral Admixture, Prolonged Mixing, Ready Mıxed Concrete, Retempering, Superplasticizer. V
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Öz SICAK HAVA KOŞULLARINDA SÜPER AKIŞKANLAŞTIRICIYLA KIVAM DÜZELTMESİ İŞLEMİNİN, UZUN SÜRELİ KARIŞTIRILMIŞ, MİNERAL KATKILI BETONA ETKİLERİ YAZAN, Kazım Yüksek Lisans, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Lütfullah TURANLI Kasım 2005, 125 sayfa Hazır beton, bir karıştırma ekipmanında karıştırıldıktan sonra inşaat sahasına plastik ve sertleşmemiş bir durumda sevk edilen betondur. Ekonomik ve teknik nedenlerden dolayı günümüzde pek çok mineral ve kimyasal katkı hazır beton üretiminde kullanılmaktadır. Hazır betonun mikser içerisinde uzun süreli karıştırılması ve yerleştirme işleminin gecikmesi nedeniyle sahada kıvam kaybı gibi problemler yaşanabilmektedir. Kıvam kaybını gidermek için su eklenmesi, genelde karşılaşılan durumdur. Ancak karışım oranlarında uygun şekilde ayarlama yapılmadan eklenecek su betonun basınç mukavemetini olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, sıcak havada uzun süreli karıştırma ve süper akışkanlaştırıcı kullanarak kıvam düzeltmesi yapma işlemlerinin taze ve sertleşmiş beton vıüzerindeki etkileri gözlenmiştir. Betonun mukavemeti, kıvam kaybı, hava muhtevası incelenen özellikler arasındadır. Çalışmadaki bütün karışımlar standart bir miktarda hava sürükleyici katkı ve su kesici-priz geciktirici katkı içermektedir. Hazırlanan karışımlar arasındaki temel fark, çimentonun belirli bir kısmı yerine kullanılan mineral katkının cinsi ve miktarıdır. Çalışmada kütlesel olarak %25 ve %50 oranlarda çimento sırasıyla uçucu kül, yüksek fırın cürufu, tuğla tozu ve doğal pozolan ile yer değiştirilmiştir. Ayrıca, bağlayıcı malzeme olarak sadece çimentonun kullanıldığı bir kontrol betonu hazırlanmıştır. Çalışmada karışımlar için hedef kıvam değeri 15 cm olarak belirlenmiştir. Beş dakikalık ilk karıştırmadan sonra ve karıştırma işleminin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü saatlerinde gerekli olduğunda süper akışkanlaştırıcı kullanarak taze beton deneyleri yapılmış, numuneler alınmıştır. Süper akışkanlaştırıcı kullanılarak kıvam düzeltmesi işleminin sonucunda hedef kıvam değerlerine ulaşılmış, daha sonraki işlemlerle bunun beton üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışma sonucunda belirli mineral katkıların özellikle uçucu külün belirli oranda kullanılmasının uzun süreli karıştırmanın kıvam kaybını arttırma etkisini geciktirdiği gözlenmiştir. Ayrıca tuğla tozunun da mineral katkı olarak kullanılmasının saf Portland çimentosu kullanımına göre daha avantajlı olduğu kaydedilmiştir. Çalışmadaki diğer önemli bir gözlemse sıcak havada, hava sürükleyici katkı kullanıldığı durumda uzun süreli karıştırma işleminin hava miktarında ciddi artışlara sebebiyet verebildiğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF RETEMPERING WITH SUPERPLASTICIZER ON PROPERTIES OF PROLONGED MIXED MINERAL ADMIXTURE CONTAINING CONCRETE AT HOT WEATHER CONDITIONS YAZAN, Kazım M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Lutfullah TURANLI November 2005, 125 pages Concrete which is manufactured in a mixing plant to be delivered to construction site in unhardened and plastic stage is called ready-mixed concrete. Because of technical and economical reasons, many mineral and chemical admixtures are used in ready-mixed concrete production. As a result of extra mixing and delayed placing of ready-mixed concrete (especially at hot weather conditions), there can be many problems about concrete, like slump loss. Addition of water for retempering concrete is the usual procedure, but addition of water without proper adjustment in mixture proportions, adversely affects compressive strength. During this study, effects of prolonged mixing and retempering with superplasticizer on properties of fresh and hardened concrete at hot weather IVconditions are observed. Some of the properties of concrete inspected are compressive strength, splitting tensile strength, slump and air content. Ali mixes contain air entrainer and water reducer at a standard amount. The difference between mixes comes from kind and amount of mineral admixture which cement is replaced by. During the study, fly ash, blast furnace slag, ground clay brick and natural pozzolan are used at amounts, 25% and 50% of cement. Also, a mixture of püre cement is prepared as control concrete. 15 cm initial slump is planned in the experimental work. After five minutes and at the end of first, second, third and fourth hours of mixing process, if needed retempering process is proceeded with superplasticizer and samples are taken. As a result of retempering with superplasticizer, the aimed slump values are obtained. The effects are than, observed. As a result of this study, it has been observed that replacing Portland cement with certain mineral admixtures, especially fly ash at certain amounts, can be a solution for slump loss problem, by retarding the slump loss effect of prolonged mixing. Also it has been seen that ground clay brick causes better performance for slump values at lateral stages of mixing with respect to püre Portland cement. Another important observation has been about the increase in the amount of air caused by air entraining admixtures in fresh concrete based on prolonged mixing at höt weather conditions.