Simulation modeling of shop floor activities for SMEs in virtual enterprises
Sanal işletmelerdeki kobilerin atölye faaliyetlerinin benzetim modellenmesi
- Tez No: 167099
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Modelleme, Sanal Ortaklık Sistemi, Partner Seçimi. vıı, Simulation, Modeling, Virtual Enterprise System, Partner Selection
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz SANAL İŞLETMELERDEKİ KOBİLERİN ATELYE FAALİYETLERİNİN BENZETİM MODELLENMESİ Bahtiyar, Mustafa Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ Haziran 2005, 144 sayfa Piyasaların küreselleşmesi ve dünya çapındaki rekabet, KOBİleri bu rekabetin içerisinde yer alabilmeleri için, yeni teknolojileri uygulamaya ve kendilerini yeni konseptlere uyarlamaya zorlamıştır. KOBİler küreselleşmiş iş olanaklarına en etkin yanıtı verebilmek için sahip oldukları yetenekleri paylaşarak geçici ortaklıklar kurmalıdırlar. Bu tarz kurulan ortaklık sistemine Sanal Ortaklık Sistemi denir. KOBİlerin özellikleri (esneklik, uyum ve çeviklik) gözönüne alındığında bu tür geçici ortaklıklar için en uygun birimler oldukları ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, Sanal Ortaklık Sisteminde yer alacak KOBİlerin atelye faaliyetlerinin simülasyon modellemeleriyle ilgilidir. Oluşturulan modellerin anlık ve sonradan eklenmiş iş yükleri altında incelenmesi Sanal Ortaklık yönetimine en uygun KOBİ yi seçimi esnasında yardımcı olacaktır. Belirtilen bu avantajlar ışığında, bu tez, simülasyon aracının Sanal Ortaklık Sisteminde yer alacak partner KOBİlerin seçimi sırasında kullanılıp kullanılmayacağını test edecektir. vıBu tezde, KOBİlerin atelye faaliyetlerini modellemek için ARENA simulasyon aracı baz alınarak bir simülasyon metodolojisi çıkartılmıştır. Pilot uygulama için bir hidrolik silindir şirketi seçilmiştir. Toplam oniki adet temel hidrolik silindir üretimi oluşturulan modelde denenmiştir. Sistemi en iyi şekilde optimize edebilmek için 4 farklı kuyruk kuralı test edilmiştir. Modelleme esnasında tanımlanan giriş değişkenlerini (kaynak kapasiteleri, proses zamanlan, parça yükleme çıkarma zamanlan, işçilere ait değişkenler, vs.) kullanarak ARENA' nın elde ettiği istatistiksel sonuçlar incelenerek en şirket için en uygun üretim politikası bulunmuştur. Oluşturulan modelin değişik durumlarda verdiği tepkileri gözlemlemek için dişli mil üretimi sırasında uygulanan taşlama ve yüzey sertleştirme operasyonları, hazırlanan iki modele (Ana Model ve Optimize Edilmiş Sistem Modeli) girilmiştir. Bu iki deneyin istatistiksel sonuçları incelenmiştir. Bu çalışma sırasında ARENA simülasyon programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION MODELING OF SHOP FLOOR ACTIVITIES FOR SMEs IN VIRTUAL ENTERPRISES Bahtiyar, Mustafa M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S.Engin KDLIÇ June 2005, 144 pages The globalization of the markets and the worldwide competition forces the SMEs to implement new technologies and organize themselves using new concepts in order to maintain their competitivity. This type of temporary alliance is called as Virtual Enterprise (VE). SMEs seem to be appropriate units for building this type of temporary alliances when their properties (such as flexibility, adaptability and agility) are taken into account. This study is concerned with the simulation modeling of shop floor activities for SMEs in VEs. Analyzing the SMEs with their current and new work load over the existing one by using simulation tool may help the VE management unit to see the most appropriate SMEs for the projects. Because of mentioned advantages, this thesis will test whether the simulation tool will or will not be used in the selection of the VE partner. The simulation methodology for modeling shop floor activities of SMEs was developed by using ARENA simulation tool in this thesis. A hydraulic cylinder company was selected for pilot application. Manufacturing of twelve basic hydraulic cylinders was studied in the developed model. Four different queue rules were IVapplied to the developed model to optimize the system efficiency. By analyzing the output statistical results of ARENA which were obtained with the usage of the input variables of SME (such as resource capacities, process times, setup and remove times of parts, variables wrt to workers, etc.) best manufacturing policy for pilot SME was able to be found. To see the response of the system under different circumstances, grinding and hardening operations for a drive shaft manufacturing were assigned to the company. This new job was applied on two models (Base Model and Optimized System Model) and the statistical results of each were examined.