Computer aided part programme generation for machining upset forging dies on NC milling machines
- Tez No: 1671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar yardımı ile parça programı hazırlan ması, yatay dövme kalıpları, bilgisayar yardımı ile imalat, dövme kalıplarının imalatı. -iv, Computer Aided Part Programme Generation, Horizontal Forging Dies, CAM, Manufacture of Forging Dies. -iii
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
ÖZET YATAY DÖVME KALIPLARININ 2 1/2 EKSENLİ SAYISAL DENETİMLİ FREZE TEZGAHLARINDA İMAL EDİLEBİLMESİ İÇİN BİLGİSAYAR YARDIMI İLE PARÇA PROGRAMLARININ HAZIRLANMASI BAŞTÜRK, Hikmet Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Doç. Dr. Hakkx ESKİCÎO?LU Eylül 1987, 372 sayfa Bilgisayar yardımı ile parça programlarının hazırlanması sistemi,“CAPPG”, yatay dövme kalıplarının 2 1/2 eksenli sayısal denetimli freze tezgahlarında imal edilebilmesi için geliştirilmiş bir yazılım paketidir. Daha önce geliştirilen ve“UPSETDIE”olarak isimlendirilen, yatay dövme makinalarında üretilen parçalar için bilgisayar yardımı ile işlem ve kalıp tasarımı sisteminin çıktıları, CAPPG sisteminde girdi olarak kullanılır. İmal edilecek kalıp boşluğunun tipi, geometrisi ve ham malzemenin boyutları sistemin ana girdileridir. Sistem, kalıp boşluğunun geometrisini gözönünde bulundurarak, kesici takım kütüklerinden en uygun kesici takımları otomatik olarak seçer. Kesici takım yolu koordinatları, imal edilecek işin danışman noktasına göre hesaplanır ve uygun G-kodları kullanarak parça programı hazırlanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED PART PROGRAMME GENERATION FOR MACHINING UPSET FORGING DIES ON NC MILLING MACHINES BAŞTÎİRK, Hikmet M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Assoc. Prof.Dr. Hakkı ESKÎCİO?LU September 1987, 372 pages Computer Aided Part Programme Generation system, CAPPG, which is a software package, has been developed for machining horizontal upset forging dies on 2 1/2 axes NC milling machines. The system uses the output obtained by Computer Aided Operations Sequence and Die Design System for Hot Upset Forgings, called“UPSETDIE”previously developed. The input to the system consists of the type and geometry of the die cavity and dimensions of raw material. The system automatically selects the most suitable cutting tools from the tool files considering the die cavity geometry. The tool path coordinates are determined with respect to the workpiece datum and the part programme is generated by using appropriate G- codes.