Evaluation of work accidents and safety management for accident prevention in the construction industry of Turkey
  1. Tez No: 1672
  2. Yazar: HALUK DİNGİLOĞLU
  3. Danışmanlar: ENGİN ERANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kazaları, İş Güvenliği Yönetimi, İnşaat Endüstrisi vı
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET TURKIYEDE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN İŞ GÜVENLİ?İ YÖNETİMİ VE KAZALARIN DE?ERLENDİRMESİ DİNGİLO?LU, Haluk Yüksek Lisans Tezi - ins. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Oğr.Gör. Engin Erant Eylül 1987, 124 sayfa Türkiyede inşaat sektöründe iş kazalarının boyutları ve iş güvenliği yönetimi konularında yeterli miktarda araştırma yapılmamasmdan dolayı, bu konuda bir çalışma yapmanın ülkemizdeki iş güvenliği yönetiminin performansını belirlemesi açisindan yararlı olacağı kanaatine varılmaktadır. Bu tezde, güvenlik ve güvenlik yönetiminin temel tanımları yapılmış, kazadan korunmanın gerekliliği üzerinde durulmuş ve iş kazalarını doğuran kaynak ve sebepler incelenmiş, ayrıca kazaların önlenmesinde etkili olabilecek bir güvenlik yönetimi sistemi ele alınmıştır. Bu alanda, gelişmiş ülkelerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ile iş kazaları yönünden mukayese edilmiştir. Ayrıca, yine A.B.D. ile Türkiyede bu konu ile ilgili kuruluşlar ve bu konudaki çalışmaları, kanunlar,tüzükler incelenmiştir. Çalışmanın en önemli kısmını ise, hem A.B.D. nemde Türkiye için elde edilen kaza verilerinin incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda ise Türkiye'de kısa sürede düzeltilmesi gereken zayıf bir iş güvenliği yönetimi bulunduğu sonucuna varılmış ve bu konuda yakın bir gelecekte başarılı olmasi temenni edilen bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF WORK ACCIDENTS AND SAFETY MANAGEMENT FOR ACCIDENT PREVENTION IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY OF TURKEY DİNGİLO?LU, Haluk M. S in Civil Eng. Department Supervisor : Inst. Engin Erant September, 1987, 124 pages Insufficient amount of researches are available about the work accidents and safety management in the construction industry of Turkey. It is believed that to make an investigation on this subject will be helpful in order to indicate the performance of safety management in our country. In this study, basic definitions of safety and safety management, necessity for accident prevention and, sources and causes of work accidents are given. Besides, a safety management system for an effective accident prevention is considered. As being a developed country in this field U.S.A., is compared with Turkey from work accidents point of view. The safety organizations and their studies, regulations and laws in both U.S.A. and 1X1Turkey are studied comparatively. As being the most important part of the study, the data of work accidents, which are maintained both for Turkey and U.S. A are compiled, and some comparisons are made. As a result of this study, it is concluded that, Turkey has a poor safety management system, which must be modified as soon as possible. For that reason, some recommendations, which are thought to be successful soon, are given. Key Words : Work Accidents, Safety Management, Construction Industry IV