Effect of polyglycols on hydrate formation during drilling operations
Poliglikollerin sondaj operasyonları sırasında hidrat oluşumuna etkileri
- Tez No: 167101
- Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT PARLAKTUNA, PROF.DR. TANJU MEHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrat inhibisyonu, poliglikol, KCl, termodinamik engelleyici, kinetik engelleyici. vıı, Hydrate inhibition, polyglycol, KCl, thermodynamic inhibition, kinetic inhibition. v
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
öz POLİGLİKOLLERİN SONDAJ OPERASYONLARI SIRASINDA HİDRAT OLUŞUMUNA ETKİLERİ N. Tahir, Abbas Y.Lisans., Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tanju Mehmetoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna Eylül 2005, 55 sayfa Bu deneysel tez çalışmasının amacı poliglikol ile poliglikol+KCl sulu çözeltilerinin, özellikle derin deniz sondajlarında ciddi akış problemlerine yol açan hidrat oluşumunu engelleme özelliklerini araştırmaktır. Her geçen gün petrol arama faaliyetlerini daha derin denizlere yönlendiren petrol endüstrisinin, sondaj operasyonları sırasında hidrat problemi ile karşılaşma olasılığı artmaktadır, çünkü çalışılan ortamların koşullan hidrat oluşumu için uygun şartlara sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı, sondaj operasyonları sırasında sondaj sıvısı içinde kil inhibisyonu ve kuyu kararlılığını sağlamak amacıyla kullanılan poliglikol ve KC1 nin hidrat engelleme kapasitelerinin (termodinamik ve kinetik) araştırılmasıdır. viÇalışma kapsamında yüksek basınçlı bir hidrat oluşturma reaktörü vasıtasıyla poliglikol ve poliglikol+KCl sulu çözeltileri kullanılarak metan hidratı oluşum ve çözünme deneyleri yapılmıştır. Yapılan toplam 10 adet deneyin 5 tanesi hacimce %0, %1, %3, %5 ve %7 derişimli poliglikol sulu çözeltileri iledir (Grup-A deneyleri). Diğer 5 deney ise Grup-A deneyleri ile aynı poliglikol derişimlerine sahip fakat ağırlıkça %8 derişimli KC1 içeren sulu çözeltilerle yapılmıştır (Grup-B). Hidrate engelleme potansiyelleri için test edilen iki kimyasal içinde poliglikol termodinamik engelleyici özelliği göstermemiş, KC1 nin ise termodinamik engelleyici olduğu görülmüştür. Öte yandan, KC1 sulu çözeltisi içinde artan poliglikol derişimi ile (Grup-B) KC1 nin hidrat engelleme kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Poliglikolün metan hidrat oluşumunu kinetik olarak engellediği sonucuna varılmıştır. İlk 15 dakikalık hidrat oluşum verileri karşılaştırıldığında sulu çözelti içinde artan poliglikol miktarının hidrat oluşum hızını düşürdüğü görülmüştür. Öte yandan, metan hidrat oluşum hızındaki değişimin poliglikol derişiminin artmasıyla azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF POLYGLYCOLS ON HYDRATE FORMATION DURING DRILLING OPERATIONS N. Tahir, Abbas M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Prof. Dr. Tanju Mehmetoğlu Co Supervisor : Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna September 2005, 55 pages The aim of this experimental study is to investigate the inhibitive properties of polyglycol and polyglycol+KCl aqueous solutions on hydrate formation, which causes serious fluid flow problems, especially during deepwater drilling operations. As the petroleum industry continues to search oil in deeper and deeper seas, the possibility of facing hydrate problems during drilling operations increases because of the suitable conditions for hydrate formation. The main goal of this study is to investigate the hydrate inhibition capacity (therrnodynamic and/or kinetic inhibition) of polyglycol and KC1 which are mainly used in drilling fluids for shale inhibition and wellbore stability. ivA high pressure hydrate forming reactor is used to form and dissociate methane hydrate from aqueous solutions of polyglycol and polyglycol+KCl. in total 10 experiments were carried out, 5 of them with 0%, 1%, 3%, 5% and 7 % by volume of polyglycol solutions (Group-A experiments). The remaining 5 experiments (Group-B) had 8% by weight of KC1 in solution in addition to the same polyglycol concentrations of Group-A experiments. Among the two chemicals tested for their hydrate inhibiting potentials, polyglycol did not exhibit any thermodynamic inhibition capacity while KC1 was observed to have the ability of hydrate inhibition thermodynamically. On the other hand, increase in polyglycol concentration at constant KC1 concentration (Group-B) increases the hydrate formation depression capacity of KC1. Polyglycol inhibits methane hydrate formation kinetically. The higher the polyglycol concentration in aqueous solution, the lower is the initial rate of methane hydrate formation (corresponding to first 15 minutes of hydrate formation). On the other hand, there exists a slower change of methane hydrate formation rate as polyglycol concentration increases.