Tourism development and spatial organisation: Antalya-Belek case
Turizm gelişimi ve mekansal organizasyonu: Antalya-Belek örneği
  1. Tez No: 167106
  2. Yazar: İREM ERDEM ALMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY KESKİNOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Turizmi Teşvik Kanunu, Turizm Gelişim Senaryosu, Mekansal Organizasyon, Küçük Yerleşmeler, Antalya - Belek, Tourism Encouragement Law, Tourism Development Scenario, Spatial Organization, Small Settlements, Antalya - Belek. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz TURİZM GELİŞİMİ VE MEKANSAL ORGANİZASYONU: ANTALYA - BELEK ÖRNEĞİ Almaç Erdem, F. İrem Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Çağatay Keskinok Mayıs 2005, 147 sayfa 1980 sonrası dönemde, Türkiye'de turizmin hızla gelişmesi, turizm gelişim alanlarının yakınında bulunan küçük yerleşmelerde kontrolsüz ve plansız bir gelişim yaşanmasına neden olmuştur. Bu durum, küçük yerleşmelerin, turizm gelişim senaryolarının bir parçası olaral ele alınmamaları ve bunun sonucunda gerçekleşen parçacı bir turizm planlaması anlayışının sonucudur. Bu tezde, turizm gelişimi ile yakınındaki küçük yerleşmelerin ekonomik, sosyal kültürel ve mekansal ilişkileri incelenmiştir. Turizm kavramının kapsamlı bir kavram olduğu vurgulanmış ve turizm mevzuatı ile turizm planlamasının bu kapsamlı turizm tanımından hareketle kurgulanması gerektiği iddia edilmiştir. Türkiye'de 1980 sonrası turizm planlaması deneyimlerinde, turizm gelişim senaryoları içinde küçük yerleşmelere bir rol tanımlanıp tanımlanmadığı ve turizm politikalarının küçük yerleşmelerin gelişimine ilişkin ne tür yaklaşımlar barındırdığı soruları, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununa ve 4957 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu Hakkında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna referansla yanıtlanmaya çalışılmıştır. Türkiye'de 1980lerden sonra turizm planlamasının kapsamlı bir planlama anlayışıyla yapılmadığı ve küçük yerleşmelere turizm gelişim senaryolarında bir rol verilmediği iddiaları Antalya - Belek Turizm Merkezi örnek alanı üzerinde incelenmiş ve tezin ortaya attığı iddialar bahsi geçen örnek alan üzerinde kanıtlanmıştır. Bu tezde ayrıca, tespit edilen problemin çözümüne yönelik yasal düzenlemeler ile“turizm gelişim planları”nın kapsamı üzerine önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOURISM DEVELOPMENT AND SPATIAL ORGANISATION: ANTALYA - BELEK CASE Almaç Erdem, F.îrem M.S., Department of City and Regional Planning in Urban Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çağatay Keskinok May 2005, 147 pages The rapid development in tourism sector in Turkey after 1980s led to an uncontrolled and unplanned development in the small settlements close to the tourism development areas. This is the result of the incremental ist tourism planning understanding emerged as the consequence of not considering the small settlements as a part of tourism development scenarios. Within the thesis, the tourism development areas and the economic, social, cultural and spatial relations of small settlements surrounding are discussed. It is emphasized that the concept of tourism is quite comprehensive and it is claimed that tourism legislation and tourism planning should be prepared taking into account that comprehensive tourism description. The questions, whether a role is described for small settlements in the tourism development scenarios in the course of tourism planning experiences of Turkey after 1980s or not, and what kind of approaches the tourism policies include about the development of small settlements are tried to be answered referring to the Tourism Encouragement Law Code: 2634 and Amended Law on Tourism Encouragement Law Code: 4957. The claims that tourism planning in Turkey after 1 980s has not been carried out with a comprehensive planning approach and no part is reserved for the small settlements in tourism development scenarios are looked through over Antalya -Belek Tourism Centre and the hypothesis put forward in the thesis are proved through the mentioned sample areas. Moreover, within the scope of this thesis, recommendations and proposals on the legal regulations for the solution of problems determined and on the content of“tourism development plans”are given.