Different definitions of periphery and different peripheries in the EU
Çevrenin farklı tanımları ve AB'nin farklı çevreleri
- Tez No: 167105
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Merkez, Çevre, Çevre Bölge, Avrupa'nın Çevresi vu, Core, Periphery, Peripheral Regions, European Periphery
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
oz 'ÇEVRENİN' FARKLI TANIMLARI VE AB'NIN FARKLI ÇEVRELERİ Özdemir, Esin Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda Eraydın Temmuz 2005, 198 sayfa Çevrenin tanımı teorik tartışmalarda ortaya çıkan farklı kavramlar üzerinden değişik şekillerde yapılabilir. Buna bağlı olarak, Avrupa'da farklı çevreler ortaya çıkmaktadır. Bu tez çevrenin beş farklı tanımını ortaya koyar. Bunlar çevrenin gelir ve gelir artışındaki farklılaşmalar üzerinden; dışsallıklara dayanılarak; ekonomik yapı, istidham ve nüfus potensiyelleri üzerinden; refah seviyesi üzerinden ve içsel büyüme dinamiklerine dayanılarak yapılan tanımlandır. Tüm bu farklı tanımlar Avrupa'nın farklı merkez-çevre haritalarını üretmektedir. Bunun kanıtı herbir tanım için belirlenmiş farklı değişkenler açısından farklı homojen bölgeler belirlemek için kullanılan kümeleme analizine dayanmaktadır. Sonuçlar farklı çevrelerin varlığını doğrulamaktadır. Belirli bir tanıma göre merkez olarak sınıflandırılan bir bölge, farklı bir tanıma göre çevrede çıkabilmektedir. Bu da tek Avrupa'da tek tip çevrenin olmadığını, farklı değişkenler kullanıldığında farklı çevrelerin çıktığını göstermektedir. Buna ek olarak, bu tez çevreyi yalnızca gelir farklılıkları üzerinden homojen bir alan olarak tanımlamayan, farklı gereksinimleri ve sorunları olan farklı VIçevreler saptayıp buna göre araçlar geliştiren bir bölgesel politikanın gerekliliğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIFFERENT DEFINITIONS OF 'PERIPHERY' AND DIFFERENT PERIPHERIES IN THE EU Özdemir, Esin M.S., Department of Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayda Eraydın July 2005, 198 pages The definition of the periphery can be made in in different ways, based on the concepts emphisized in different theoretical discussions. Correspondingly, different peripheries appear in Europe from the perspectives of these different definitions. The thesis puts forward five different definitions of the periphery; definition of the periphery based on income and income growth differentials; definition of the periphery by using economic structure, employment and population potentials; definition of the periphery based on welfare conditions; definition of the periphery based on externalities; and definition of the periphery based on endogenous growth dynamics. All these definitions produce different core-periphery maps of Europe. The evidence is based on the use of cluster analysis to identify different groups of regions homogenous in terms of variables that belong to every one of these five definitions. The result confirms that there are different peripheries in Europe. One region that is categorised as core can fall into a peripheral group in a different clasification. This shows that there is not only one type of periphery in Europe, but IVthat different peripheries appear in case of the usage of different variables. The thesis also argues that there is a need for regional policies that do not the define the periphery as a homogenous area by considering only income differentials, but that identifies different peripheries that have different needs and problems, and devise instruments accordingly.