Image based flight data reconstruction using aeroballistic range yaw cards
Aerobalistik alan yalpa kartları kullanılarak görüntü tabanlı uçuş bilgisi oluşturulması
  1. Tez No: 167116
  2. Yazar: KÜRŞAT KARAİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT PLATİN, DR. GÖKMEN MAHMUTYAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalpa Kartı, Uçuş Mekaniği, Uçuş Verisi vıı, Yaw Card, Flight Mechanics, Flight Data v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz AEROBALİSTİK ALAN YALPA KARTLARI KULLANILARAK GÖRÜNTÜ TABANLI UÇUŞ BİLGİSİ OLUŞTURULMASI Karail, Kürşat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Bülent E. Platin Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Gökmen Mahmutyazıcıoğlu Ocak 2005, 146 sayfa Türkiye'nin tek aerobalistik laboratuvarı, TÜBİTAK - SAGE'ye ait olan Uçuş Mekaniği Laboratuvarı, UML'dir. UML de, yalpa kartı adı verilen kağıt yüzeylerin üzerindeki yırtık izleri kullanılarak uçuş profili oluşturulmaktadır. Bu izler, model yalpa kartından geçerken oluşur. Yalpa kartları, model uçuş doğrultusuna dik yerleştirilmiş metal çerçevelere gergin şekilde sabitlenir. Uçuş profili oluşturulması için yalpa kartı kullanımı düşük maliyetli ve güvenilir bir çözümdür. Diğer taraftan, yalpa kartı yöntemi yırtık izlerinin analizi için ağır işgücü gerektirmektedir. Çerçevelerden toplanan yalpa kartları, optik bir tarayıcıdan geçirilerek sayısal görüntülere dönüştürülür. Daha sonra bu sayısal görüntüler, modelin uçuş konum ve açılarının hesaplanması için operatörler tarafından işlenir. Bu işlemi otomatik hale getirmek için, histogram tabanlı ayırma teknikleri, uygulamaya özel arama yöntemleri ve Radon dönüşümü kullanan bir algoritma geliştirilmiştir. vıGeliştirilen algoritma, model izlerini bularak tanımlar ve hücum, yanakayış ve yuvarlanma açılarını her çerçeve istasyonu için gerekli dönüşümleri yaparak bulur. Bu otomatik algoritma kullanılarak, analiz zamanında ve uçuş profili çıkarımı doğruluğunda kazanımlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE BASED FLIGHT DATA RECONSTRUCTION USING AEROBALLISTIC RANGE YAW CARDS Karail, Kürşat MSc, Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Bülent E. Platin Co-Supervisor: Dr. Gökmen Mahmutyazıcıoğlu January 2005, 146 pages The only aeroballistic laboratory of Turkey is the Flight Mechanics Laboratory, FML of TÜBİTAK - SAGE. In FML, flight profiles of projectiles are reconstructed using their tear marks on paper sheets, called yaw cards. Tear marks are created on yaw cards as projectiles pass through them. These yaw cards are tightly stretched to metal frames which are positioned normal to the direction of projectile flight path. The use of yaw cards for flight profile reconstruction is a low cost and reliable solution. However, the yaw card method requires a heavy workload for the analysis of tear marks. Yaw cards collected from the frames are fed through an optical scanner and converted to digital images. These digital images are then processed by operators to calculate the projectile's flight position and angles. To automate this manual process, an algorithm is developed by using histogram based segmentation techniques, custom search algorithms, and Radon transform. IVThis algorithm identifies and locates the projectile marks and finds angle of attack, angle of side slip and roll angle at each frame station by conducting the necessary transformations. Using this automated algorithm, a considerable amount of improvement is accomplished in terms of both decreasing the analysis time and increasing the accuracy of flight profile reconstruction.