Routing optimization methods for communication networks
İletişim ağları için yönlendirme iyileştirilmesi yöntemleri
  1. Tez No: 167117
  2. Yazar: AHMET EMRAH DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yönlendirme iyileştirilmesi, hedef bağımlı yönlendirme, akış bağımlı yönlendirme, buluşsal yöntemler, genetik algoritmalar, Routing optimization, destination-based routing, flow-based routing, heuristics, genetic algorithms. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Öz İLETİŞİM AĞLARI İÇİN YÖNLENDİRME İYİLEŞTİRİLMESİ YÖNTEMLERİ Demircan, Ahmet Emrah Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Kemal Leblebicioğlu Ocak 2005, 104 sayfa Bu çalışma, iletişim ağlarının daha etkin kullanılması için yönlendirme iyileştirilmesi yöntemlerini incelemektedir. İletişim hatları üzerinde oluşacak fazla yüklerin oluşturacağı veri kaybının azaltılması, varolan hatların kullanım oranlarının dengeli dağıtılması, yönlendirme yöntemlerinin başlıca sorunudur. İletişim ağları yük ayarlama ve yönlendirme sorunu, genetik veya benzeştirim algoritmaları gibi buluşsal yöntemler kullanılarak çözülmeye çalışılmaktadır. Bu algoritmalar, temel olarak, hedef bağımlı yöntemler için hat ağırlık tablolarının iyileştirilmesi, akış bağımlı yönlendirme yöntemleri için yönlendirme tablosundaki en iyi yolların seçilmesi işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada, önce iletişim alarmda yönlendirme probleminin tanımı yapılmış, sonra problemin çözümü için sunulan buluşsal yöntemler tanıtılmış ve en son başarım çözümlemesi sunulmuştur. İletişim ağları merkezi yönetim tekniği kullanılarak veri hatları üzerinde yük ayarlaması yöntemleri hedef veya akış bağımlı yönlendirme için ayrı ayrı tartışılıp başarım tahlilleri yapılmıştır. Yönlendirmenin iyileştirilmesi için kullanılan buluşsal yöntemlerin yapıları ve yetenekleri ile ilgili benzeştirim yazılımı ile yapılan denemeler ve sonuçlan karşılaştırmalı olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROUTING OPTIMIZATION METHODS FOR COMMUNICATION NETWORKS Demircan, Ahmet Emrah M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Kemal Leblebicioğlu January 2005, 104 pages This study discusses the routing optimization techniques and algorithms for communication networks. Preventing data loss on overloaded communication links and utilizing link bandwidths efficiently are the main problems of traffic engineering. Load balancing and routing problems are solved using both by heuristics such as genetic algorithms, and simulation techniques. These algorithms work on destination-based or flow-based routing techniques and mainly change the link weight system or try to select the best routes set upon K-routes routing table respectively to optimize network utilization. In this study, first a definition of the network routing optimization problem will be made. Then the heuristics to solve the problem will be discussed and finally an analysis of these heuristics will be made on sample network models. This thesis includes a discussion about the performance of different optimization heuristics working as a part of the centralized network load balancing systems.