Geology and petrology of the Beypazarı granitoids: Yassıkaya sector
Beypazarı granitoyidlerinin jeolojisi ve petrolojisi: Yassıkaya bölümü
  1. Tez No: 153708
  2. Yazar: BAŞAK BİLLUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAYLAN LÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beypazarı Granitoyidleri, petroloji, petrokimya, volkanik yay granitoyidleri. vıı, Beypazarı Granitoid, petrology, petrochemistry, volcanic arc granitoids
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz BEYPAZARI GRANITOYIDLERININ JEOLOJİSİ VE PETROLOJİSİ: YASSIKAYA BÖLÜMÜ Billur, Başak Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Taylan LÜNEL Aralık 2004, 74 sayfa Beypazarı Granitoyidi Orta Sakarya Tektonik Birliği' nde yer alan Tepeköy metamorfiklerini kesen, düşük sıcaklıktaki sığ yerleşimli batolit kütlesidir. Granitoyidin kompozisyonu granitten diorite kadar değişim gösterir. Granitoyid Paleosen ve Eosen yaşlı birimler tarafından uyumsuz olarak örtülmüştür. Buna göre, granitoyidin yaşı muhtemelen Geç Kretase'dir. Beypazarı Granitoiyidi mafik, mikrogranüler anklavlar içerir. Granitoyid başlıca kuvars, plajiyoklas, ortoklas ve az oranda amfibol, biyotit, klorit, zirkon, sfen, apatit ve opak minerallerden oluşur. Plajiyoklaslarda serisitleşme, biyotit ve amfibolde kloritleşme görülür. Granitoyidlerde holokristalin ve hipidiyomorf bir dokular karakteristiktir. Jeokimyasal olarak, Beypazarı Granitoyidi kalk-alkalen, metaluminus ve İ-tipindedir. Nadir toprak element verileri, granitoyidin üst kıtasal kabuğa benzer kaynaktan türediğini göstermektedir. Beypazarı Granitoyidinin iz element verileri volkanik ark tektonik konumunu belirtmektedir. Beypazarı Granitoyidi'nin oluşmasındaki muhtemel mekanizma, İzmir-Ankara okyanusu litosferinin Sakarya mikrokıtasının altına, vıkuzeye doğru dalmasıdır. Beypazarı Granitoyidleri Galatya volkanik yay granitoyidleriyle aynı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY AND PETROLOGY OF THE BEYPAZARI GRANITOIDS: YASSIKAYA SECTOR Billur, Başak M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Taylan LÜNEL December 2004, 74 pages Beypazarı Granitoid is a low temperature and shallow-seated batholite intruded the Tepeköy metamorphic rocks of the Central Sakarya Terrane. Composition of the granitoid varies from granite to diorite. The granitoid is unconformably overlain by Palaeocene and Eocene rock units. Thus the age is probably Late Cretaceous. The Beypazarı Granitoid comprises mafic microgranular enclaves. The granitoid mainly consists of quartz, plagioclase, orthoclase and minor amphibole, biotite, chlorite, zircon, sphene, apatite, and opaque minerals. Plagioclase shows sericitation whereas biotite and hornblende, chloritization. Holocrystalline and hypidiomorphic are characteristic textures of the granitoid. Geochemically, the Beypazarı Granitoid is calc-alkaline, metaluminous and I-type. REE data indicate that it may have been generated from a source similar to the upper continental crust. The trace element data of the Beypazarı Granitoid suggest a volcanic arc tectonic setting. The possible mechanism of Beypazarı Granitoid is the north- dipping subduction of Neo-Tethyan northern branch under Sakarya continent IVduring Late Cretaceous. The Beypazarı Granitoid may be related with Galatean volcanic arc granitoids.